“Drie procent huishoudens heeft DAB+ radio”

agentschaptelecomDrie procent van de huishoudens in Nederland beschikt over een DAB+ radio. Dit blijkt uit onderzoek van van vakblad Telecompaper in opdracht van het Agentschap Telecom. 

Ter vergelijking, in Noorwegen is dat 50% van de bevolking. De DAB+ radio’s die er zijn, worden veelal in huis gebruikt. In Nederland worden nieuwe auto’s nog nauwelijks standaard uitgerust met een DAB+ radio.

 

Sinds ruim een jaar zenden zowel de publieke als de commerciële radiozenders uit via DAB+. De bekendheid van- en het luisteren naar DAB+ heeft in dit jaar een voorzichtige groei laten zien. Ook luistert de consument steeds vaker radio via internet. Er is een inmiddels een ruim aanbod van DAB+ radio’s. Dat blijkt uit de studie verricht door Telecompaper in opdracht van Agentschap Telecom.

In het onderzoek wordt internetradio als een belangrijk alternatief voor het radio luisteren thuis genoemd. Dit gebeurt veelal met een PC of met een app op de tablet of de smartphone. Vaak wordt hiervoor een vaste aansluiting, WIFI of mobiele verbinding gebruikt. Nadeel van radioluisteren via een mobiele verbinding is dat het veel data gebruikt en ten koste kan gaan van je databundel.

Afschakelmoment
Minister Kamp van Economische Zaken heeft eerder aangegeven dat minstens 50% van de Nederlandse huishoudens een DAB+ontvanger moet bezitten alvorens een afschakeldatum bepaald voor FM. “Ik streef ernaar om medio 2015 een besluit te nemen over het toekomstige gebruik van de frequentieruimte voor commerciële radio, zodat nog voldoende tijd resteert om de (her)verdeling van de radiovergunningen voor te bereiden en te laten plaatsvinden.” aldus Kamp eind 2014 in een Kamerbrief naar de Tweede Kamer.

Het gehele onderzoek is te downloaden via de website van Agentschap Telecom.