“FOX zet oefenduels Oranje in de verkoop”

voetbalDe commerciƫle televisiezender FOX heeft de rechten voor het uitzenden van de vriendschappelijke oefenduels van het nationale voetbalelftal te koop gezet. Dit bericht De Telegraaf.

FOX zegt dat de maximaal drie of vier interlands niet goed in een regelmatige horizontale programmering van de televisiezender passen. SBS6 zou volgens de Telegraaf een kandidaat zijn om de Oranje-rechten over te nemen. De uitzendrechten van de EK-kwalificatieduels van Oranje voor EURO 2016 alsmede voor het eindtoernooi in Frankrijk liggen bij de NOS.

De KNVB-beker blijft in principe wel door FOX uitgezonden worden volgend seizoen omdat voor dit toernooi vanaf augustus iedere maand een ronde op het programma staat. “Tenzij een zender financieel ver wil gaan om ook deze bekeruitzendrechten binnen te slepen.”, aldus de Telegraaf. De kwalificatie- en oefeninterlands van Jong Oranje en de vrouweninterlands blijven sowieso wel door FOX uitgezonden worden.

Het kopen van de oefenduels van ‘Oranje’ met ingang van het voetbalseizoen 2014/2015 was in november vorig jaar onderdeel van een grote deal tussen de KNVB en Eredivisie Media & Marketing, de eigenaar van FOX en FOX Sports. In deze deal werden naast de oefenwedstrijden van Oranje ook de rechten gekocht voor de wedstrijden van Jong Oranje, de KNVB beker, het Nederlandse vrouwenelftal en de Johan Cruijff Schaal. 

Eerder dit jaar gingen de rechten voor de samenvattingen van het Eredivisie-voetbal ook al aan de nieuwe televisiezender FOX voorbij. De samenvattingen blijven ook de komende seizoenen te zien bij de NOS.