“Lokale omroepen opvallende waakhonden”

lokaleomroepLokale omroepen spelen een belangrijke rol in de regio als waakhond van de lokale democratie. Dit blijkt uit een vandaag gepresenteerd onderzoek van het Stimuleringsfonds voor de Pers.

 

In het onderzoek “Wie waakt er over de regio?” is de kwaliteit geanalyseerd van online nieuws in 80 Nederlandse gemeenten. De onderzoekers bestudeerden het aantal artikelen, het aandeel van lokaal bestuurlijk nieuws, de diversiteit aan onderwerpen en de originele bronnen van de artikelen.

Kleine gemeenten: geen nieuws over lokaal beleid
In gemeenten kleiner dan 50.000 inwoners ontbreekt nieuws over lokaal beleid vrijwel volledig, concluderen onderzoekers Quint Kik en Lammert Landman. Ze voerden in opdracht van het Stimuleringsfonds voor de Pers een onderzoek  uit naar de kwaliteit van het nieuws in de regio en analyseerden het online nieuws in tachtig gemeenten. In de grotere gemeenten, met meer dan 100.000 inwoners, zijn er wel nog meerdere media te vinden die berichten over lokaal beleid. Maar bij minder grote gemeenten treedt een sterke daling op van zowel het aantal online nieuwsberichten als het aantal berichten over lokaal beleid

Lokale omroep scoort hoog
De lokale omroep scoort procentueel het hoogst als het gaat om nieuwsberichten over lokaal beleid, gevolgd door het regionale dagblad. Uit het achterliggende onderzoeksmateriaal blijkt verder ook dat lokale omroepen in de onderzochte gemeenten een gevarieerder palet aan lokaal nieuws brengen in vergelijking met andere beschikbare online nieuwsmedia.

“Opsteker”
“Echt een opsteker,” zegt Martijn Vroom, voorzitter van de Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland (OLON), “vooral als je je bedenkt dat de financiële situatie van een groot aantal omroepen alles behalve florissant is en meer dan de helft van de gemeenten hun lokale omroep onder de normbedragen bekostigt.” Het rapport is volgens hem daarom vooral een belofte voor de toekomst. Want, de lokale omroepsector is op dit moment hard bezig om zichzelf opnieuw uit te vinden.

Door samenwerking binnen en buiten de eigen gelederen gaan de lokale omroepen de komende jaren een kwaliteitsslag maken waardoor de rol van waakhond over de democratie nog meer tot zijn recht komt. Dat signaal wordt met dit rapport nogmaals afgegeven, ook aan lokale en landelijke beleidsmakers: blijf vooral investeren in deze veelbelovende en voor de lokale samenleving cruciale sector.

Het volledige rapport is te vinden via de website van het Stimuleringsfonds voor de Pers: http://www.persinnovatie.nl/ (via oa OLON)

Lees ook: Onderzoek: Lokale waakhond laat minder vaak tanden zien: http://www.persinnovatie.nl/13204/nl/onderzoek-lokale-waakhond-laat-minder-vaak-tanden