“Ontslagen bij Vlaamse publieke omroep niet te vermijden”

vrt“Ontslagen bij de VRT zijn niet te vermijden.” Dat heeft Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz gezegd. De minister reageert hiermee op de kritiek op de aangekondigde bezuinigingen op de Vlaamse publieke omroep.

De minister verdedigde zich in de media op de storm van kritiek op de besparingen die de Vlaamse regering op Cultuur en Media gaat doorvoeren. De nieuwe minister toonde begrip voor de woedende reacties uit de sector en aanvaardt dat er protest zal komen, maar er is volgens hem nu eenmaal een gebrek aan middelen.

“Geen veranderingen in media-aanbod”
Voor radio en televisie zal er op korte termijn niet zoveel veranderen, zei Gatz. De grootste verandering ziet hij op het digitale vlak. “Wat nu gebeurt, is dat er op bijvoorbeeld deredactie.be -dat informatief zeer waardevol is- te veel het reguliere aanbod van de gewone zenders gerecycleerd wordt. Terwijl: de echte toekomst van het derde net is niet OP12 (dat als net zal verdwijnen), maar ligt op een digitaal net.” Over de toekomst van radiozender MNM wou de minister zich nog niet uitspreken, maar een verkoop lijkt zeker de eerste twee jaar nog niet aan de orde. “Over twee jaar moeten we sowieso de radiofrequenties herbekijken en de toekomst van de digitale radio in Vlaanderen voorbereiden. Als in heel die oefening het MNM-verhaal mee aan bod komt, dan zullen we dat wel zien”.

“Stakingsbereidheid groot”
De stakingsbereidheid bij de omroep is groot. Dat is te horen bij de vakbonden, nu duidelijk wordt hoe groot de besparing zal zijn. Mogelijk wordt volgende week al een algemene personeelsvergadering georganiseerd.