“Publieke omroep gaat minder programma’s maken”

npoDe publieke omroep (NPO) gaat de komende jaren ‘heel veel minder’ programma’s maken. Dat is het gevolg van de nieuwe bezuinigingen op de publieke omroep die de VVD en PvdA hebben aangekondigd in het regeerakkoord , zei voorzitter van de raad van bestuur Henk Hagoort van de NPO vanmorgen in het Radio 1-journaal en waarover het Parool bericht.

Volgens Hagoort betekent de nieuwe bezuiniging van 100 miljoen euro – bovenop de 200 miljoen euro die al was aangekondigd – dat de omroepen in totaal 155 miljoen euro minder in programma’s kunnen steken. ‘Dit betekent een enorme aanslag op onze programmering. Heel veel mensen thuis zullen hun favoriete programma’s moeten missen. Als je bedenkt dat de totale kinderprogrammering van de publieke omroep 35 miljoen euro kost, dan wordt wel duidelijk dat we keuzes zullen moeten maken.’

Hagoort gaat vandaag met de verschillende omroepen om de tafel zitten, maar volgens de voorzitter is al duidelijk dat de ‘kijker en luisteraar de dupe worden’. Het terugbrengen van het aantal televisienetten en radiozenders is volgens Hagoort niet de oplossing. ‘Het geld zit niet in zenders of netten, het geld zit in de programma’s.’ Het wordt dan ook onvermijdelijk om meer herhalingen uit te zenden, en meer programma’s aan te kopen, om de ‘mooie programma’s die wij maken op mooie tijdstippen’ te kunnen blijven uitzenden, denkt Hagoort.

Lees verder via Het Parool

Het gesprek met de voorzitter van de Publieke Omroep, Henk Hagoort, op Radio 1 is hier te beluisteren