“Regionale omroepen integreren in NPO”

npo(update) Als het aan de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) ligt, gaan alle regionale omroepen in ons land samen op in de NPO.  De NPO heeft hierover een brief gestuurd naar staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs Cultuur en Wetenschap. De brief is door RTL Nieuws op internet geplaatst.

Vier modellen
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft vier modellen opgesteld voor de integratie en samenwerking van de regionale en de landelijke omroep. De NPO heeft in de brief aan staatssecretaris Dekker hardop de voorkeur uitgesproken naar het volgende model. OCW: Het volledige integratiemodel is de meest vergaande vorm van samenwerking of fusie tussen landelijke en regionale omroepen. De regionale omroepen worden volledig opgenomen in de landelijke publieke omroep en houden als organisatie op te bestaan. De NPO krijgt de verantwoordelijkheid om de regionale mediataak uit te laten voeren. De overige modellen zijn te vinden op de website van RTL Nieuws

“Onnodig en contraproductief”
De plannen van de NPO om de regionale omroepen over te nemen, zijn onnodig en contraproductief. Dat zegt Paul van der Lugt, directeur van RTV Utrecht op de website van de publieke regionale zender van de provinctie Utrecht. In de brief staat ook dat de landelijke omroep pas wil gaan samenwerken als er eerst 25 miljoen euro op de regionale omroepen is bezuinigd. Volgens Van der Lugt is dat tegen de afspraken die zijn gemaakt in het regeerakkoord. Daarnaast zou door een overname het werk teniet worden gedaan, dat is verzet om te komen tot regionale mediacentra, zegt Van der Lugt. De brief van de NPO aan Dekker is nog niet openbaar. De NPO wil nog niet reageren op de plannen omdat het om een voortraject zou gaan.

“Verbaasd”
RTV Noord-hoofdredacteur Mischa van den Berg is verbaasd over het voorstel uit Hilversum: “De kracht van RTV Noord is dat we zelf Groningers zijn. We weten wat er leeft, kennen de behoeftes en begrijpen de cultuur. Dat kun je niet vanuit Hilversum aansturen. Daarnaast wil de NPO vele taken van RTV Noord opheffen. Veel programma’s zullen verdwijnen en het is maar de vraag wat er dan aan radio, tv en internet overblijft.”

RTV Drenthe-directeur Binnendijk vindt dat de regionale omroepen zelfstandig moeten doorgaan, omdat een landelijke omroep volgens hem nooit het nieuws en de bijzonderheden uit de regio kan halen zoals een regionale omroep dat kan. Samenwerking met de NPO om kosten te besparen, vindt Binnendijk wel een goed idee.

“De brief van de NPO is niet in overeenstemming met de gesprekken die RTV Rijnmond en de andere regionale omroepen met de staatssecretaris voeren over de toekomst, zegt Eric Wehrmeijer va RTV Rijnmond. “Dit plan staat zo ver af van de realiteit dat wij ervan uitgaan dat dit niet zal gebeuren.”

“NPO Jaloers”
De NPO denkt dat het opheffen van de regionale omroepen vooral zorgt voor een ‘slagvaardiger en flexibeler’ bestel. ‘De NPO lijkt daarmee een probleem te schetsen dat toch vooral bij de landelijke publieke omroepen bestaat’, zegt Gerard Milo, directeur bij Omroep West. ‘Juist de regionale omroepen zijn slagvaardig, flexibel en werken met een fractie van de kosten die in Hilversum worden gemaakt. Daar zou de NPO jaloers op moeten zijn.’

NPO: Nog geen besluit genomen
In een reactie aan RTL Nieuws laat een woordvoerder van de NPO weten dat er nog lang geen definitief besluit ligt en dat er nog diverse gesprekken moeten worden gevoerd.