“RTL-programma ‘Met Open Armen’ moet van de buis”

televisieHet adoptie-programma van RTL ‘Met Open Armen’ schaadt de belangen van adoptiekinderen en moet onmiddellijk van televisie verdwijnen. Deze oproep doet United Adoptees International (UAI) naar aanleiding van een uitzending van KRO Brandpunt. UAI is een stichting die de belangen van volwassen geadopteerden behartigt.

In het RTL-programma worden echtparen gevolgd die een kind gaan adopteren. Ook de eerste ontmoeting tussen de aspirant adoptiefouders en het kind komt uitgebreid in beeld. Hilbrand Westra, voorzitter van het UAI vindt dit zeer schadelijk. Westra: “De adoptiekinderen zijn ongevraagd en onbedoeld lijdend voorwerp van emotie tv voor commerciële doeleinden. Deze kinderen zijn hun anonimiteit kwijt en hun privacy wordt geschaad.”

Volgens Westra gaat hier om hele kwetsbare kinderen: “Adoptie is voor de betrokken kinderen een zeer complex en gevoelig proces. Zij moeten juist in de gelegenheid worden gesteld om dat proces in rust en stilte te doorlopen.”

De Raad voor de Kinderbescherming laat in een schriftelijke reactie aan KRO Brandpunt weten dat het primair de verantwoordelijkheid is van de adoptiefouders, maar benadrukt wel dat de positie van deze kinderen zeer gevoelig ligt. “Het is aan de ouders om te bepalen of het verantwoord is om mee te werken aan een televisieprogramma waarbij ook de kinderen worden betrokken. Maar de Raad stelt wel dat deze kinderen zich in een zeer kwetsbare positie bevinden. Zij hebben recht op privacy en om in anonimiteit binnen de veiligheid van een gezin op te groeien.”