“Rupert Murdoch koopt voor een miljard tv-rechten eredivisie”

eredivisielive(Update 18.40 uur) Rupert Murdoch koopt de uitzendrechten van voetbalwedstrijden in de eredivisie. De Telegraaf schrijft dat het om de “grootste tv-deal in de historie van het voetbal” gaat. 

De mediamagnaat zou voor zijn tv-netwerk Fox ruim een miljard euro neertellen om vanaf volgend seizoen voor twaalf jaar de rechten en de miljoenenschuld van Eredivisie Live kopen. De deal is volgens De Telegraaf afgelopen week in Londen gesloten en vervolgens in het diepste geheim voorgelegd aan de directies van de eredivisieclubs. Betrokkenen moesten vanwege de enorme omvang van de deal een geheimhoudingsdocument tekenen. Het bedrijf van Murdoch betaalt het eerste seizoen zestig miljoen euro. In de jaren daarna loopt dat bedrag op naar tachtig en honderd miljoen euro per seizoen. De eredivisieclubs houden 49 procent van hun aandelen, de overige 51 procent komt in handen van Murdoch’s Fox. Naar verwachting gaat de zender in Nederland ook andere sporten uitzenden. Het is niet duidelijk wat de overeenkomst betekent voor de samenvattingen van de wedstrijden, die de NOS nu uitzendt. Evenmin is duidelijk wat dit betekent voor de toekomst van Eredivisie Live. Murdoch kocht onder de naam Sky eerder dit jaar al de rechten van de Duitse Bundesliga.

“Tv-deal goed nieuws voor clubs en fans”
De directie van Eredivisie Media en Marketing CV heeft verheugd gereageerd op de lucratieve deal met het Amerikaanse tv-netwerk Fox International Channels. „Voor de Nederlandse clubs en fans is het goed nieuws dat we een dergelijke sterke partner kunnen verwelkomen”, aldus directeur Frank Rutten. „Samen bouwen we de komende jaren aan een succesvol en innovatief Eredivisie Live, een stevig fundament voor het totale voetbal en een verbeterde beleving voor de fans.”

De Jong: Mediarevolutie 
NOS-directeur Jan de Jong noemde vanmorgen op Radio 1 de komst van Murdoch naar de Nederlandse markt ‘een mediarevolutie’. Volgens hem zal Murdoch nu ook op andere manieren proberen voet aan Nederlandse bodem te krijgen, bijvoorbeeld door zich te willen inkopen op het open net. De Jong sprak de vrees uit dat de samenvattingen straks niet meer op 19.00 uur zondagavond kunnen worden uitgezonden. Onze inzet blijft de samenvattingen op zondagavond om 19.00 uur uit te zenden’, vervolgde De Jong. Helemaal optimistisch daarover was hij niet. ‘Mijn angst is dat er meer moet worden betaald. De aanpak van het Amerikaanse bedrijf is ongetwijfeld minder op het open net. Dat drijft de prijs omhoog. De investeringen moeten worden terugverdiend.’

Lees ook:

Dit artikel wordt gedurende de dag geactualiseerd