Raad van Bestuur NPO: Voorlopig geen investeringen in Ultra HD

De Raad van Bestuur van de NPO (Nederlandse Publieke Omroep) vindt Ultra HD/4K geen voldoende verbetering om uitzendstraten aan te passen vanuit de gedachte van alleen een hogere resolutie en meer beeldpunten. De NPO wijst er daarbij via een woordvoerder op dat de standaardisatie met rijkere kleuren en meer contrast nog niet is afgerond.

“Behoefte bij publiek”

De Nederlandse Publieke Omroep zet thans niet in op Ultra HD/4K ondanks dat er bij het EK Voetbal wel live uitzendingen daartoe waren en ook steeds meer content in de nieuwe norm beschikbaar komt. De NPO stelt de ‘beslissing af te laten hangen van de behoefte bij het publiek’ en ‘bij vervangingsinvesteringen er op inspelen, indien de behoefte daartoe aanleiding geeft’, aldus een woordvoerder tegenover Mediamagazine.nl. De NOS heeft niet gereageerd op vragen over Ultra HD/4K en haar eventuele wensen daartoe.

Europa

Publieke omroepen als RTP (Portugal) SRF (Duitstalig Zwitserland) en de VRT (Vlaanderen) die in omvang en begrotingen kleiner zijn dan de NPO hebben dit jaar wel ingezet op Ultra HD. Ook grote omroepen als de Rai (Italie) en de Turkse TRT zetten in op Ultra HD. De woordvoerder van de Nederlandse Publieke Omroep stelt daarover `De NPO heeft niet de middelen om op voorhand deze investeringen te doen´ en wijst er op dat buitenlandse omroepen die dat wel doen samen werken met distributeurs die de meeste kosten van deze experimenten dragen.

Niet uitontwikkeld

Oveirgens is Ultra HD niet uitontwikkeld. Thans wordt gewerkt met de 4K (3840x2160p) techniek, op langere termijn is de verwachting dat er 8K (7680x4320p) zal komen (na 2020). Met betrekking tot het contrast zijn televisieproducenten nog bezig met de ontwikkeling van HDR (High Dynamic Range) en zijn er ook ontwikkelingen aangaande OLED en quantum dot gaande.

Deze ontwikkelingen weerhoudt andere omroepen er niet van te investeren in Ultra HD. De verwachting is dat alle grote omroepen in 2017 er daadwerkelijk in actief zullen zijn in Europa (BBC, Canal+, France Televisions, Rai, TVE, ARD/ZDF, etc). Kleine Nederlandse initiatieven als Festival 4K en Insight UHD maar ook vanaf september de muziekzender Xite behoren tot de Ultra HD-pioniers.

Full HD

De NPO is op 4 juli 2009 gestart met uitzenden in (Full) HD (1920×1080) met NPO1, NPO2 en NPO3. De themazenders zenden alleen nog in SD uit; terwijl de hoeveelheid HD-content op haar drie televisiezenders nog steeds beperkt is. Wel zet de publieke omroep in 2017 in op de DVB-T2 uitzending van NPO1-2-3. KPN is inmiddels met een Ultra HD/4K proef gestart net als een kleine kabelaar in Veendam (SKV). Ziggo heeft vooralsnog geen concrete Ultra HD/4K plannen.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.