Raad van Toezicht voor ‘Regionale Publieke Omroep’ benoemd

Voor de nieuwe koepelorganisatie van publieke regionale omroepen in Nederland, RPO, is een Raad van Toezicht aangesteld. Met de benoeming van deze raad is ook de ‘Regionale Publieke Omroep’ officieel op 1 juni 2016 van start gegaan.

Mediawet

De nieuwe koepelorganisatie gaat uitvoering geven aan een recente wijziging van de mediawet, waardoor de huidige dertien regionale omroepen vanaf 2017 een gezamenlijke concessie krijgen. De RPO voert vanaf dan gezamenlijk beleid voor de gehele regionale omroepsector en zal gezamenlijk worden gefinancierd.

Raad van Toezicht

De nieuwe onafhankelijke Raad van Toezicht bestaat uit voorzitter Rein van der Kluit, Babette Aalberts, Daniëlle Jansen Heijtmajer, Maria Henneman en Roeland Stekelenburg. Henneman was in het verleden onder andere verslaggever en presentator bij het NOS-journaal en hoofdredacteur bij nieuws- en actualiteitenrubriek Netwerk.

Roeland Stekelenburg werkte vele jaren als verslaggever en correspondent voor onder meer NOVA en NOS. Ook ontwikkelde hij als Hoofd Nieuwe Media de digitale strategie van de NOS. De raad zal op korte termijn een kwartiermaker aanstellen die de concessieaanvraag en de begroting 2017 gaat voorbereiden.

‘Efficiencyslag’

De efficiencyslag is nodig om ook de structurele bezuiniging van 17 miljoen euro per 1 januari 2017 te realiseren. Daarom gaan de dertien regionale omroepen vanaf 2017 intensief samenwerken op het gebied van ondersteunende diensten, terwijl de omroepen in de regio hun belangrijke werk in onafhankelijkheid kunnen blijven doen.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.