Radar: Veel klachten over mediaspeler ‘NonStopPlayer’

Het consumentenprogramma Radar (AVROTROS) kreeg de afgelopen week veel klachten binnen over het niet leveren van een mediaspeler van het merk ‘NonStopPlayer’. Het bedrijf achter de ‘NonStopPlayer’ betreurt de situatie en zegt dat consumenten hun geld terugkrijgen. De verkoop van het product is inmiddels gestaakt. Ook Kassa (VARA) besteedt vanavond aandacht aan deze kwestie in haar televisieprogramma op NPO 1.

Mediaspelers

Met de mediaspeler van NonStopPlayer kan je films en series streamen, maar ook live televisie kijken op populaire zenders als FOX Sports en Ziggo Sport Totaal. Radar en de Consumentenbond kregen de afgelopen weken veel meldingen van consumenten binnen die het kastje besteld hebben, maar niet geleverd krijgen. Klanten die een kastje hebben besteld hebben vaak wel geld overgemaakt naar het bedrijf maar krijgen hun kastje niet geleverd.

Content

Daarnaast is het de vraag of de content die via het kastje is te zien wel legaal is. Normaal moet voor er apart worden betaald voor een abonnement op Ziggo Sport Totaal of FOX Sports. Naast NonStopPlayer zijn er ook kastjes op de markt die deze diensten leveren onder de naam Filmspeler, Flixtronix en DitIsTv.

BREIN: verkoop is illegaal

Stichting BREIN zegt tegenover Radar dat het verkopen van dergelijke kastjes illegaal is. ‘In dit geval werden links aangeboden naar illegaal aanbod van betaalzenders. Dat is in strijd met de GeenStijl Media-uitspraak van het Europees Hof waarin is bepaald dat een commerciële aanbieder van links naar auteursrechtelijk beschermd werk moet verifiëren of die links naar legaal aanbod gaan.

Europees Hof

Er loopt ook nog een andere procedure over dit soort spelers als die door middel van zogeheten add-ons naar illegaal aangeboden films en series linken. Daarin doet het Europees Hof op 26 april 2017 uitspraak. De Advocaat-Generaal (AG) in die zaak heeft het Hof geadviseerd te bepalen dat ook dit commercieel aanbod van spelers met links naar illegaal aanbod inbreuk oplevert. Ook adviseerde de AG dat het streamen van illegaal aanbod geen rechtmatig gebruik is zoals de wet vereist, met andere woorden dat is dus ook een inbreuk.’

Website uit de lucht

Ook bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) zijn meerdere klachten binnengekomen over de aanbieder. ‘Ook wij hebben er meldingen over binnen gekregen. Het gaat om enkele tientallen. Inmiddels is het niet meer mogelijk om een bestelling te plaatsen.’ Op de website van nonstopplayer is inmiddels een melding te lezen.

“Excuses”

Het bedrijf achter NonStopPlayer.nl is MultiMediaExpert. Zij hebben consumenten die een kastje hebben besteld een mail gestuurd waarin staat dat het product niet meer geleverd kan worden. Het bedrijf is gesommeerd de verkoop te staken. Consumenten die al een apparaat hebben gekocht en ontvangen kunnen het product retourneren. Andere consumenten zouden spoedig hun geld terugkrijgen.

Meer informatie op de website van Radar. De uitzending van Radar Radio op NPO Radio 1 kan hier worden teruggeluisterd.

De uitzending van Kassa (NPO 1, 19:05) besteedt vanavond, zaterdag 15 april, aandacht aan deze kwestie.

Sociale Media: