Radio biedt psychologische hulp na aardbeving Nepal

Nepal werd eind april getroffen door een zeer zware aardbeving waarbij meer dan 8700 mensen om het leven kwamen. Een radioprogramma dat wordt gemaakt door Radio Nepal en Unicef biedt psychologische hulp aan voor de inwoners van Nepal.

Zwaarste aardbeving in 81 jaar

De aardbeving op 25 april had een kracht van 7,8 op de schaal van Richter en was de zwaarste beving in Nepal in 81 jaar. Momenteel hebben volgens Unicef nog ongeveer 2,8 miljoen inwoners van Nepal enige vorm van hulp nodig. Unicef heeft samen met de publieke radiozender van Nepal een speciaal radioprogramma in het leven geroepen. Doel van het radioprogramma is om de impact van de natuurramp te reduceren.

Nauwelijks aandacht voor psychische hulp

Volgens een van de psychologen in Nepal richt de noodhulp voor de aardbeving zich voornamelijk op de fysieke gezondheid. “Er is nauwelijks aandacht voor de psychische effecten an de ramp”, aldus adviseur Dristy Gurung tegenover nieuwszender Al Jazeera. In het radioprogramma kunnen mensen die  kampen met psychische problemen inbellen, waarna ze door professionals worden geholpen.

Gurung en andere professionals in de geestelijke gezondheidszorg in Nepal zeggen dat de psychologische impact van de aardbeving onderschat wordt en dit grote gevolgen kan hebben na een natuurramp van deze omvang. Gurung geeft aan dat er al gevallen van zelfmoord en post-traumatische stress-stoornis zijn gemeld na de aardbeving eind april.

Radioprogramma ‘Bhandai Sundai’

Enkele dagen na de aardbeving zijn Radio Nepal en Unicef Nepal gestart met het radioprogramma ‘Bhandai Sundai’ (luisteren en praten). Het programma wordt vier keer per dag uitgezonden via Radio Nepal. Doel van het programma is de psychologische gevolgen van de aardbeving te verminderen. Inwoners van Nepal kunnen bellen met vragen en worden direct te woord gestaan door medewerkers uit de (psychologische) gezondheidszorg.

Radio Nepal

De radio is momenteel de enige manier in Nepal om grote groepen inwoners te bereiken. Het programma ontvangt per uitzendingen ongeveer 15 telefoontjes. Veel bewoners leven na aardbeving van eind april nog steeds in tenten omdat hun huizen niet veilig zijn of geheel vernietigd.

Radio Nepal is publieke radiozender voor Nepal en zendt uit via diverse middengolfzenders in Nepal. Er wordt door Radio Nepal beperkt gebruik gemaakt van FM-frequenties. Het programma ‘Bhandai Sundai’ dat wordt gemaakt in samenwerking met Unicef is terug te luisteren via de website van Radio Nepal.

  • Lees ook Help Is on the Radio via Unicef.
  • Lees ook ‘Call-in radio programme aims to reduce psychological impact of earthquake.’ via Al Jazeera.