Radio Caroline gestart met legale uitzendingen op middengolf

(UPDATE)De voormalige zeezender Radio Caroline is sinds zaterdag te horen met legale radio-uitzendingen op de middengolf. De radiozender maakt gebruikt van een legale zendvergunning en zendt uit op 648 kHz. De testuitzendingen zijn maandagmiddag, 13 november, rond 13.30 uur stopgezet.

Vergunning

In mei van dit jaar verkreeg de voormalige zeepiraat een officiële uitzendvergunning van de Engelse overheid. De radiozender mag gebruik maken van de middengolffrequentie 648 kHz. Deze frequentie werd in het verleden gebruikt door BBC Worldservice.

Zeezender

Radio Caroline werd in 1964 opgericht uit onvrede met de bestaande radiostations. De radiozender heeft tot 1991 vanaf diverse zendschepen uitgezonden vanaf de Noordzee. Het laatste schip dat Radio Caroline heeft gebruikt is de MV Ross Revenge. Dit schip ligt nog steeds als zendschip in Engelse wateren maar wordt voorlopig niet gebruikt voor de middengolfuitzendingen. De radiozender heeft in de periode tussen 1991 en heden uitgezonden met tijdelijke middengolfvergunningen, satelliet en Internet.

648 kHz

Radio Caroline kreeg op 19 mei 2017 een vergunning om permanent op de middengolf uit te zenden vanuit Oost Engeland op 648 kHz met 1 kiloWatt. De proefuitzendingen hiervoor zijn zaterdag gestart. Volgens kenners wordt er momenteel gebruik gemaakt van het oude zendstation van BBC Worldservice in Orfordness.

De radiozender zou nog bezig zijn met het opzetten van een eigen zendstation. Door het relatief hoge vermogen en de vrije ligging tussen Engeland en Nederland zijn de uitzendingen ook in delen van West Nederland en Vlaanderen te horen via middengolf.

Luisteren

De verwachting is dat spoedig de testuitzendingen plaatsmaken voor de reguliere uitzendingen van Radio Caroline. Radio Caroline kan eenvoudig worden beluisterd via Internet. Zowel het Caroline Main Quality Channel als de themazender Caroline Flashback zijn daar te beluisteren

Ontvangstrapporten kunnen ook worden ingestuurd naar de radiozender via de website.

Update: de testuitzendingen zijn maandagmiddag, 13 november, rond 13 uur weer stopgezet.

Sociale media:

https://www.facebook.com/radiocarolineofficial/posts/1476890332407995