Radio Centraal viert 40e verjaardag op Omroep Rijswijk

radioluisterenDe voormalige Haagse piratenzender Radio Centraal viert komend weekeinde haar 40e verjaardag op de lokale omroep Omroep Rijswijk.

Op zaterdag 10 en zondag 11 mei zal er worden stil gestaan bij 40 jaar Radio Centraal op Omroep Rijswijk. Radio Centraal was de eerste commerciële landpiraat in Den Haag en is in 1974 gestart met haar uitzendingen vanuit de Hoefkade in Den Haag. De zender is, met een aantal perioden van stilte, tot in de jaren 90 actief geweest in de ether.

„Mijn buurjongen bouwde een zender en in de jaren dat iedereen naar de middengolf luisterde, kwamen wij als een van de eersten op de FM-band. Dat was destijds net zo  bijzonder als de internetradio van nu. Maar het was natuurlijk wel hartstikke illegaal. Omdat we niet ontdekt wilden worden, lieten we luisteraars voor het aanvragen van een plaatje naar de buurvrouw bellen. Zij kwam met een briefje naar de studio en binnen een uur was het verzoeknummer op de radio te horen. Mensen vonden dat prachtig, want bij Hilversum 3 moest je weken wachten.”, aldus oprichter Rob Candy tegenover de Telegraaf. Rob Candy is gedurende zijn loopbaan bij Radio Centraal 160 keer opgepakt met zijn radiozender.

Momenteel is Radio Centraal nog actief als internetzender via de website http://www.radiocentraal.fm/. Ook het Radio Centraal dat begin jaren negentig actief was onder de naam Hitradio Centraal is te vinden op Internet: http://www.hitradiocentraal.nl

Komende zaterdag en zondag wordt er op de publieke lokale omroep Omroep Rijswijk twee dagen stil gestaan bij het 40 jarig bestaan van Radio Centraal. Omroep Rijswijk is in de regio Den Haag te ontvangen via de 105.9 MHz en is ook te beluisteren via Internet: http://www.omroeprijswijk.nl/webstream.asp

Interview met oprichter Rob Candy van Radio Centraal in Mediamix op Den Haag FM.