Radio Continu stopt FM-uitzendingen vanuit Stadskanaal

Per 1 september stopt de regionale commerciële radiozender Radio Continu met haar uitzendingen op FM-frequentie 96.0 MHz vanuit Stadskanaal. Dit heeft de radiozender op haar website bekend gemaakt.

DAB+

De steunzender in Stadskanaal op 96.0 MHz maakt onderdeel uit van FM-kavel B34. Dit kavel geeft ook de plicht/het recht om uit te zenden via de digitale ether (DAB+). De uitzendingen op kanaal 6B van de digitale ether worden via dit kavel dan ook gestaakt per 1 september. Overigens blijft Radio Continu met een ander kanaal nog actief op DAB+ op kanaal 6B aangezien de radiozender over meerdere FM-kavels beschikt in de regio Oost/Noord-Oost Nederland die zijn gekoppeld aan dit DAB+-kanaal.

Regiogerichtheid

Door de aangescherpte uitleg van het begrip “Regiogerichtheid” door rechters en het Agentschap Telecom, de toezichthouder van de Nederlandse ether, ziet de regionale commerciële radiozender geen andere oplossing dan het inleveren van haar uitzendvergunning voor deze frequentie, het zogenoemde kavel B34. Hiermee komt er na nog geen drie jaar alweer een einde aan de uitzendingen van Radio Continu in de Kanaalstreek via de FM 96.0, hetgeen een langgekoesterde droom en wens was van het radiostation wat ooit zijn oorsprong vond in het piratenstation ‘Rosamunde Team’.”, aldus de radiozender op haar website.

Kavel B34

Voor Kavel B34 geldt een regiogerichtheidspercentage van 64 tot 68 procent. Regiogerichtheid wil, met de uitleg die de rechter er op dit moment samen met het Agentschap Telecom aan heeft gegeven, zeggen dat de uitzendingen in het geval van Radio Continu voor 64 tot 68% gericht moeten zijn op (deels) de plaats Stadskanaal en deels de plaats Nieuw-Buinen (het zogenoemde ‘groene’ gebied van het zendbereik).

“Geklets”

Dat betekend bijvoorbeeld dat er ongeveer 7,5 uur per dag non-stop inhoudelijk gekletst moet worden over de plaats Stadskanaal om aan de vergunning voorwaarden te kunnen voldoen. Inhoudelijk is hier al bijna geen content voor te vinden, laat staan dat een luisteraar van Radio Continu hier op zit te wachten. Toen de frequentie in 2008 geveild is was deze strenge uitleg nog niet aan de term regiogerichtheid gegeven. Radio Continu ademt de Kanaalstreek; Radio Continu is geboren en groot geworden (op de kabel) in dit gebied, haar medewerkers wonen en werken in dit gebied, haar oorspronkelijke luisteraars wonen en recreëren in dit gebied én haar studio staat notabene in het gebied. Voor Radio Continu was er dan ook geen enkele twijfel mogelijk over het regiogerichtheidsgebeuren: Radio Continu is gewoon 100% Kanaalstreek! Helaas denken de rechter en het Agentschap Telecom daar anders over…“, aldus de radiozender.

Alternatieven

Radio Continu zegt via haar steunzenders in Emmen en Hoogezand op 92.4 en 92.6 MHz ook in de regio Stadskanaal via de FM te horen te zijn. Daarnaast blijft de radiozender te ontvangen via DAB+, kabel en Internet.

Alle achtergronden over het stoppen van de uitzendingen van Radio Continu via kavel B34 vind je hier.