Studio Radio Decibel met DJ Thorvald de Geus /(c) MediaMagazine

Radio Decibel op nieuwe FM-frequentie in regio Utrecht

De regionale commerciële radiozender Radio Decibel is vanaf maandag te horen op een andere FM-frequentie in de regio Utrecht. Luisteraars via de ether in de regio Utrecht moeten dan afstemmen op de 97,3 MHz in plaats van de 98,5 MHz. Voor luisteraars via de kabel, DAB+ of Internet verandert er niks.

Frequentieruil

De frequentie 97,3 MHz is momenteel nog in gebruik door de regionale commerciële radiozender Radio 8FM Randstad. Radio 8FM zal vanaf maandag te horen zijn in midden Nederland via de oude frequentie van Radio Decibel: 98,5 MHz.

Nieuwe regels

Reden van de verhuizing lijken de nieuwe regels te zijn voor regionale commerciële radiozenders die vanaf september volgend jaar actief worden. Volgens deze nieuwe regels is het verboden om zogenaamde “netgebonden FM-frequenties” te gebruiken voor het uitzenden van verschillende programma’s.

Netgebonden frequenties

Volgens de minister van Economische Zaken “zijn netgebonden frequenties zo gepland dat daarop hetzelfde programma dient te worden uitgezonden, omdat er anders storingen ontstaan en bereikverlies optreedt. Netongebonden frequenties kunnen daarentegen wel gebruikt worden voor het uitzenden van verschillende programma’s, mits de overige vergunningvoorschriften in acht worden genomen.”, aldus minister Kamp.

Utrecht

Momenteel maakt Radio 8FM Randstad gebruik van de etherfrequentie 97.3 MHz in Utrecht. Deze frequentie behoort echter toe aan het pakket van Radio Decibel (regio Rotterdam). Aangezien de frequentie in Utrecht is gesynchroniseerd met de frequentie van Radio Decibel in Rotterdam (97.6 MHz) mag op deze frequentie vanaf september 2017 niet meer het signaal van 8FM te horen zijn. Blijkbaar willen Radio Decibel en Radio 8FM de nieuwe regelgeving niet afwachten en wordt er per maandag al een frequentiewijziging doorgevoerd.

Ujala

Overigens zal ook de regionale commerciële radiozender Radio Ujala te maken krijgen met deze nieuwe regels. Momenteel huurt Ujala de etherfrequentie 98,0 MHz van Radio Decibel in Den Haag. Deze frequentie is echter netgebonden met de 98,0 MHz van Radio Decibel in Amsterdam en zal derhalve in de toekomst ook dat signaal moeten gaan uitzenden.

Radio Ujala verhuurt op haar beurt een frequentie uit haar etherpakket aan Radio 8FM op 90,1 MHz. Deze constructie is wel weer toegestaan omdat de frequentie 90,1 MHz niet netgebonden is aan de andere frequentie van Ujala (93,3 MHz in Amsterdam).

Tweets:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.