Italië: Radio Monte Carlo Italia bestaat 50 jaar

Exact 50 jaar geleden begon de geschiedenis van in feite de eerste landelijke commerciële Italiaanse radiozender: Op 6 maart 1966 startte Radio Monte Carlo. met haar Italiaanse uitzendingen.

Spinoff

De zender was een spinoff van het Franse Radio Monte Carlo dat in handen was van de Franse staat via Sofirad. De Fransman Noel Coutisson kreeg de opdracht met de uitzendingen te beginnen en te bezien hoever de middengolfuitzendingen in Italië konden reiken.Slechts twee uur per dag zond het radiostation in het begin uit, maar al binnen enkele weken werd dat uitgebreid naar 13 uur per dag van 06:30 tot 19:30 uur.

Hoge vermogens

Destijds waren in Italie slechts drie radiostations te beluisteren van de Rai (Rai Radio 1, Rai Radio 2 en Rai Radio 3) die nogal traditioneel programmeerden, met veel gesproken woord en die ook muziek censureerden, gezien het de tijdgeest van toen en de invloed van de katholieke kerk. Serge Gainsbourg met zijn Je t’aime moi non plus kon dankzij Radio Monte Carlo ook Italie bereiken in de periode dat de radiozender tot 23:30 uur ging uitzenden. De zender zond uit op resp. 1466 kHz en 701 kHz met hoge vermogens.

Jongeren

De zender werd een ware rage bij met name jongeren; en programmeerde verzoekplatenprogramma’s, maar ook live kunnen inbellen en spelletjes. Opvallend dat nota bene de Rai-reclametak, de reclameverkoop op zich nam. In 1974 begon de zender ook met radionieuws verzorgd door de Corriere della Sera, vanaf 1977 met een eigen redactie vanuit Monaco.

Veranderingen

In 1975 veranderde er iets voor de zender. Dankzij een gat in de wet, konden lokale FM-zenders starten; het leidde tot een terugval in populariteit; pas in 1981 startte de zender met uitzenden via FM door de aankoop van lokale radiozenders. De komst op FM kon helaas de populariteit niet redden, zeker toen destijds de Rai in de jaren ’80 het project StereoUno en StereoDue op FM uitzond (meer trendy uitzendingen op FM oor Rai Radio 1 en Rai Radio 2).

Hazan

Bovendien wilden de oude eigenaar van het Italiaanse Radio Monte Carlo af. Dat gebeurde in november 1987. Toen kocht Alberto Hazan de zender uit Monaco. Hazan startte in 1976 met Radio 105 (toen als Radio Studio 105, later Rete 105) waar hij – samen met zijn broers – een landelijke radiozender van maakte. Radio 105 en Radio Monte Carlo vormden sindsdien een radiogroep waar in 2007 Virgin Radio Italia bij kwam.

De zender richtte zich oorspronkelijk vooral op pop en general entertainment. Met de overname zijn geleidelijk aan de uitzendingen overgegaan vanuit Monaco naar Milaan. Thans heeft de zender geen studio’s meer in Monaco. Wel heeft het in Monaco’s nog steeds FM-frequenties alsmede een DAB+ multiplex aldaar (en is daarmee met zowel RMC als MC2 goed te ontvangen aan de Cote d’Azur).

RMC

Radio Monte Carlo kortweg RMC is vandaag de dag misschien niet de best beluisterde Italiaanse zender (plek 15 met ruim 1 miljoen luisteraars), maar heeft wel een duidelijk format dat zich met de aanduiding Chic & Pop alsmede Musica di Gran Classe profileert als zender met vooral adult contemporary muziek. Uitzendingen als Monte Carlo Nights en Buddha Bar zijn een begrip in Italië.

MC2

In 2007 startte Monte Carlo 2 (MC2) met vooral lounge muziek, jazz, soul, chill out en deep house muziek, te horen in enkele Italiaanse steden waaronder Milaan en Venetië.. In 2011 startte het met een webtelevisiestation: Radio Monte Carlo TV. Deze zender zendt in Rome sinds september 2015 ook uit via de digitale ether in DVB-T2. Via internet heeft Radio Monte Carlo 13 radiostations alsmede specifieke artiestenwebzenders. Ook is het actief met zes Videokanalen op het Internet.

Finelco

Overigens is Finelco de holding waar RMC in zit, nu onderdeel van een discussie over de overname van een deel van de aandelen door Mediaset, het mediabedrijf waar Silvio Berlusconi de referente aandeelhouder van is. 19% stemrecht en 44,45 % economisch kapitaal zou in handen komen van Mediaset. Onderdeel van de discussie is nu dat RMC toch bij de familie Hazan zou blijven en apart zou worden gezet, om een te grote macht van de nieuwe onderneming (en Mediaset) in het radiolandschap te voorkomen.

Luisteren

Radio Monte Carlo is in Nederland eenvoudig te beluisteren via Internet. Het zusterstation MC2 is ook te beluisteren via het Internet.

Meer informatie over Radio Monte Carlo via: http://www.radiomontecarlo.net

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.