Radio Nederland Wereldomroep terug voor één dag

Vandaag, zaterdag 15 april, is Radio Nederland Wereldomroep eenmalig weer te beluisteren. Diverse oud-medewerkers verzorgen een programma vanuit de originele reportagewagen.

Einde Wereldomroep

De Wereldomroep moest in 2012 haar uitzendingen via de ether staken. Het einde van de Wereldomroep bleek onvermijdelijk toen het ministerie van Buitenlandse Zaken het budget van 46 naar 14 miljoen euro verlaagde. De Wereldomroep bestond al sinds 1947 en verzorgde dagelijks radio-uitzendingen in het Nederlands met nieuws, achtergronden en service-informatie op de korte golf.

Voor één dag terug

Het geluid van de Wereldomroep is vandaag weer voor één dag te beluisteren. Zo zijn onder andere Dick Klees, Hans Hogendoorn, Pieter Damave en Ruud Poeze, allen oud-medewerkers van Radio Nederland Wereldomroep, nog éénmaal een uitzending vanuit de originele reportagewagen.

Dit evenement vindt plaats in het Automuseum in Schagen en duurt van 11.00 tot 18.00 uur. Bezoekers zijn welkom aan de Lagedijkerweg 1 in Schagen. De toegang is gratis, waarbij een vrijwillige donatie aan het automuseum vanzelfsprekend uiterst welkom is.

Reportagewagen

De reportagewagen, die in 1958 werd gebruikt voor (live) buitenuitzendingen, muziekopnamen en reportages is te bewonderen in het automuseum. Van daaruit wordt ook de uitzending verzorgd. In 2009 kwam, na een schenking van ‘Beeld en Geluid’, de bus naar het Automuseum Schagen.

Samen met de vrijwilligers van het Automuseum is Kees Dekker van start gegaan met het
opknappen van de reportagewagen. In 2011 begon Niels Zack met het restaureren van de apparatuur. Het bleek een ware uitdaging om de apparatuur te herstellen.

Luisteren

Het is ook mogelijk om de uitzendingen te beluisteren via de radio. Dit kan via de middengolffrequenties van Radio Paradijs in midden Nederland (1584 kHz, 1332 kHz en 1224 kHz), DAB+ (kanaal 8A in de Randstad) en via Internet. Daarnaast wordt er ook uitgezonden via de korte golf. Een overzicht van alle luistermogelijkheden is hier te vinden.

Sociale media: