Radio Waddenzee herdenkt zeezenders

microfoonDe commerciële radiozender Radio Waddenzee besteedt aanstaande vrijdag, 31 augustus, veel aandacht aan de zeezender-geschiedenis die Nederland, België en Engeland rijk is. Tussen 10 en 13 uur zal Bart Serlie in het programma ‘Koffie, niet verkeerd’ aandacht schenken aan de Belgische evenementenzender ‘Radio 19′ wat eerder deze maand heeft plaatsgevonden in Bissegem (nabij Kortrijk). Uit een selectie van ruim 230 uur evenementenradio waar onder andere bekende namen als Peter van Dam, Marc Jacobs, Paul Severs, Willy Sommers en vele anderen hebben meegewerkt zullen in deze drie uur durende uitzending op Radio Waddenzee fragmenten worden uitgezonden. Er wordt onder andere stil gestaan bij Radio Veronica, Radio Uilenspiegel, Radio Caroline, Radio Noordzee, Radio Atlantis en Radio Mi Amigo.

Tijdens de ‘Middagboot’ zal Walter Galle tussen 16 en 19 uur aandacht besteden aan het sluiten van de zeezenders in 1974 voor de Nederlandse kust, die wegens de invoering van de zogenaamde ‘anti-zeezenderwet,’ het zwijgen werden toegelegd. In het eerste en het tweede uur zal hij typische zeezenderplaatjes, met korte fragmenten, ten gehore brengen.

Tussen 18 en 19 uur hoor je de laatste klanken van o.a. Radio Veronica, Radio Noordzee en Radio Atlantis, maar ook fragmenten van Radio Caroline en Radio Mi Amigo, die de strijd voor de vrijheid in de ether destijds voortzetten door ook na 31 augustus 1974 uit te blijven zenden. Het programma komt live vanaf het radiolichtschip de Jenni Baynton, dat op 31 augustus buitengaats ter hoogte van de haven van Harlingen voor anker zal liggen.

Bart Serlie en Walter Galle dragen de programma’s op aan Rob Olthof, bekend van de Stichting Mediacommunicatie uit Amsterdam, als blijk voor al datgene hij voor de zeezenders heeft betekend. (via Radio Waddenzee /: Bart Serlie / Hans Knot)

Radio Waddenzee is in Noord Nederland te ontvangen via 1602 kHz Middengolf en wereldwijd via Internet.