Radiobedrijven mogen definitief vier FM-kavels in bezit hebben

Radiobedrijven in Nederland mogen vanaf 1 januari 2016 vier FM-kavels in hun bezit hebben. Momenteel geldt er nog een maximum van twee kavels per bedrijf. De verruiming van de zogenaamde eigendomsbeperking was eerder al aangekondigd door minister Kamp (Economische Zaken). De minister heeft nu per brief aan de Tweede Kamer laten weten dat de verruiming per 1 januari 2016 van kracht wordt.

Per 1 januari 2016

“De verruiming zal per 1 januari 2016 ingaan. Om deze datum te halen, is inmiddels een ministeriële regeling opgesteld, die door de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap kort wordt geconsulteerd. Wij zijn voornemens om daarna tevens de Mediawet 2008 en de Telecommunicatiewet te wijzigen, teneinde de eigendomsbeperkingen voor FM en digitale radio-omroep in één wettelijk kader te regelen, zodat in de toekomst één integraal beleid voor commerciële radio mogelijk wordt.”, aldus Minister Kamp in de brief aan de Kamer.

Van twee naar vier

Commerciële radiobedrijven, zoals de Sky Radio Group of de 538 Groep, mogen momenteel nog maximaal twee commerciële FM-kavels in hun bezit hebben. Hierbij dient één kavel een geclausuleerd kavel te zijn. Op een geclausuleerd kavel geldt een programma voorschrift. Vanaf januari wordt het aantal kavels dat een radiobedrijf in haar bezit mag hebben uitgebreid naar vier kavels per bedrijf.

,,Het opheffen van eigendomsbeperkingen voor commerciële radio is een belangrijke stap naar een gelijk speelveld voor publieke- en commerciële radiostations”, zei Menno Koningsberger, directeur van de Radio 538 Groep, eerder over dit onderwerp.

De verwachting is dat de nieuwe regeling zorgt voor een aantal overnames in het commerciële radiolandschap.

Tweets:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.