RADIONL: “Uitspraak rechter gevolgen voor alle regionale radiozenders”

De uitspraak van de rechter omtrent de regio-gerichtheid kan grote gevolgen hebben voor alle regionale commerciële radiozenders in Nederland. Dit stelt Nico Silvius, directeur van onder andere de regionale commerciële radiozender RADIONL, tegenover MediaMagazine.nl.

De rechtbank in Rotterdam oordeelde onlangs dat regionale commerciële radiozenders verder moeten regionaliseren en regels met betrekking tot regiogerichtheid zijn door de rechter verder aangescherpt. Het Agentschap Telecom had eerder de regels met betrekking tot de regiogerichtheid te laten gelden voor het digitale etherkavel (DAB+) en niet het FM-kavel. De digitale regiokavels bedienen een veel grotere regio dan de FM-kavels waarbij soms slechts één stad wordt bediend.

De rechtbank oordeelt nu dat het Agentschap Telecom ten onrechte heeft bepaald dat het percentage regiogerichtheid geldt voor het gehele digitale regionale kavel en niet voor alle individuele FM-kavels binnen het digitale regio kavel.

Gemengde gevoelens

Nico Silvius reageert tegenover MediaMagazine.nl gemengd op de uitspraak van de rechter: “Ik ben volledig in het gelijk gesteld door de rechter en het Agentschap Telecom had nimmer zich zo mogen opstellen richting mijn bedrijf en boetes en dwangsommen mogen opleggen. De rechters zijn van mening dat het Agentschap Telecom schadeplichtig is aan RADIONL”.

Niet alleen gevolgen voor RADIONL

Met betrekking tot de uitspraak rond de regiogerichtheid zegt Silvius “De rechters hebben ook gedachte richtingen gemaakt over wat is regio en wat niet. Daar kunnen we boek over schrijven maar het is nu aan Economische Zaken om hier richting aan te geven voor de gehele markt. Men spreek in de mediawereld alleen oven ons (redactie: RADIONL) maar denk dat vele andere regionale commerciële radiozenders er meer last van zullen hebben dan wij als RADIONL.”

Agentschap Telecom wil nog niet reageren

Het Agentschap Telecom wil op haar beurt nog niet reageren op de uitspraak van de rechter: “Het Agentschap kent de uitspraak en bestudeert op dit moment de gevolgen daarvan. Indien wij ons niet in de uitkomst kunnen vinden, dan is er een mogelijkheid tot hoger beroep tegen de uitspraak. Wij hebben hiervoor zes weken de tijd.”, aldus woordvoerder Mariël van Dam van het Agentschap Telecom tegenover MediaMagazine.nl

De uitspraak van de rechter vind je hier.