Vlaanderen: Radioplan mediaminister goedgekeurd door regering

Het plan voor het toekomstige radiolandschap in Vlaanderen van de minister van Media, Sven Gatz, is goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Het plan betekent onder meer dat de focus op DAB+ komt te liggen, en ketenradio’s in de toekomst gaan verdwijnen. Daarnaast besliste de Vlaamse Regering om, na een grondige studie, geen vierde landelijk commercieel net op de FM-band toe te laten.

Digitale radio

Vlaanderen zet de komende jaren volop in op de omschakeling naar digitale radio via de ether: DAB+. De publieke radiostations van de VRT (Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel en MNM) zijn nu al zowel op FM als digitaal beschikbaar. Om ook de landelijke commerciële radio’s (Q Music, Joe FM en Nostalgie) naar DAB+ te geleiden, verlengt het plan de lopende vergunningen met vier jaar, tot einde 2021. Vanaf 1 september 2018 moeten deze zenders ook op DAB+ beschikbaar zijn. Een datum voor de afschakeling van de FM-band (de zgn. analoge switch-off) wordt na een breed overleg tussen de belanghebbenden in het najaar bepaald.

Netwerkradio’s

In het plan richt Gatz ook een nieuwe categorie van radiozenders op: de netwerkradio’s. Met een viertal nieuwe commerciële radiostations met een voornamelijk stedelijke dekking wil de Mediaminister het radiolandschap diverser maken en de concurrentie stimuleren. De nieuwe radio’s starten op de FM-band, waar ze door meer dan de helft van de luisteraars in Vlaanderen ontvangen kunnen worden. Later, na een onderzoek naar de verdeling van de beschikbare capaciteit, zullen deze netwerkradio’s ook op DAB+ moeten uitzenden en kunnen ze evolueren naar een landelijk net.

Voor de geïnteresseerden van deze nieuwe categorie van radio’s komt er een oproep in 2017. De kandidaten dienen “professionele media-ervaring te kunnen voorleggen en zullen zich met hun programmatie moeten toespitsen op welomschreven profielen: Vlaamse en Nederlandstalige muziek, nieuws- en informatiezender en genre- of themaradio, bijvoorbeeld jazz of sport. Zij zullen een vergunning krijgen voor negen jaar.”, aldus het plan.

Versterken lokale radio’s

Het plan zal tenslotte de lokale radio’s versterken in Vlaanderen. Zij blijven op de FM-band uitzenden, maar via samengevoegde frequenties. Zo kunnen ze meer luisteraars bereiken en in een groter gebied lokale reclame-inkomsten werven. Ook voor de lokale radio’s volgt in 2017 een oproep. De uitverkorenen zullen dan zoals de netwerkradio’s een vergunning krijgen voor negen jaar.

Minder goed nieuws is er voor de zogenaamde ketenradio’s in Vlaanderen als Top Radio, Family Radio en Radio Maria. Ketenradio’s kopen lokale frequenties op om er ‘nationale’ radio op uit te zenden. Die anomalie wil Gatz eruit, omdat ze tot verschraling van het aanbod leidt.

Geen vierde FM-net

Zoals vrijdag al bekend geworden was komt er geen ruimte voor een vierde landelijk commerciële radiozender in Vlaanderen. Na een onderzoek door het departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media (CJSM) en de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM), besliste de Vlaamse Regering ook om geen vierde landelijk commercieel radiostation te vergunnen. “Het onderzoek wees immers uit dat zo’n vierde landelijk commercieel radionet op de FM-band technisch niet haalbaar is zonder de ontvangst van bestaande zenders ernstig te verstoren.”, aldus Gatz.

 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.