Radiosector ziet toekomst in combinatie DAB+ en Internet

De radiosector in Nederland ziet een toekomst in het uitzenden via de digitale ether (DAB+) in combinatie met Internet. Dit bleek dinsdag tijdensde ‘Dag van de digitale radio’.

Steeds meer digitaal

Tegenwoordig gaat bijna de helft van de radiobeluistering al buiten de ether-FM om, via een scala aan digitale apparaten. De toekomst van radio-ontvangst is digitaal hybride, een combinatie tussen DAB+, 4/5G en wifi. Dit levert allerlei extra’s op voor luisteraars” aldus Jurre Bosman, directeur radio bij de NPO en voorzitter Stuurgroep Digital Radio NL. In deze stuurgroep zijn landelijke, regionale, publieke en commerciële radiozenders vertegenwoordigd.

Innovatie

De combinatie tussen DAB+ (broadcast) en internet (metadata) zorgt voor een optimale gebruikerservaring voor luisteraars bij smartspeakers en connected cars was een conclusie tijdens deze dag. Door het gebruik van internetdata kan er extra informatie worden meegezonden en zijn meer interactieve toepassingen mogelijk.

Meer DAB+-radio’s verkocht

Tijdens de ‘Dag van de digitale radio’ bleek uit de laatste verkoopcijfers dat er inmiddels meer dan één miljoen radio’s met DAB+-ontvangst zijn verkocht in Nederland. Het eerste halfjaar 2018 reed 38% van de nieuw verkochte auto’s de garage uit met standaard DAB+ aan boord. Met deze cijfers behoort Nederland tot de Europese top qua verkoop van digitale radio’s.