Radiozenders op Sint Maarten zwaar getroffen door orkaan Irma

Radiozenders op Sint Maarten zijn vandaag zwaar getroffen door de orkaan Irma. De meeste radiozenders hebben hun uitzendingen moeten staken.

Irma

De orkaan Irma trok vandaag met hoge windsnelheden en veel regen over het eiland Sint Maarten / Saint-Martin. Aangezien de communicatie op het eiland,dat valt onder het Koninkrijk der Nederlanden, compleet is uitgevallen is niet duidelijk wat de schade is en hoeveel slachtoffers er zijn gevallen.

Uitzendingen gestaakt

Duidelijk is wel dat veel radio- en televisiezenders op het eiland hun uitzendingen hebben moeten staken. Radiozender Laser 101 uit Sint Maarten meldde eerder vandaag dat bij het aan land komen van de orkaan er al vier radiozenders uit de lucht waren gegaan door onder andere storm- en waterschade.

De stroom is grotendeels uitgevallen op het eiland waardoor de radiozenders überhaupt lastig kunnen uitzenden. Daarnaast is er veel schade aan de zendinstallaties en studio’s.

Off air

Momenteel zijn in ieder geval de radiozenders Oasis (96,3 MHz), Island 92, X104.3, Laser 101, Pearl FM (98,1 MHz), SOS Radio, PJD2 Voice of Sint Maarten en Tropixx FM (105,5 MHz) niet meer in de lucht. De radiozenders zijn ook niet meer te beluisteren via Internet aangezien er geen Internetverbinding meer is met het eiland. Ook mobiele telefonie is op het eiland geheel uitgevallen.

Schade

Aangezien de schade aan de zendinstallaties en de studio’s aanzienlijk kan zijn zal het enige tijd duren voor de radiozenders weer in de lucht zijn. Island 92 heeft haar uitzendingen gisteravond gestaakt om de zendinstallatie veilig te stellen en hoopt op korte termijn haar uitzendingen weer te hervatten.

Sociale media:

https://www.facebook.com/laser101/posts/1356594777771199

https://www.facebook.com/I92SXM/posts/10155790496934783