Media staan stil bij overlijden David Bowie (69)

(update) De Britse zanger David Bowie is op 69-jarige leeftijd overleden. Diverse radio- en televisiezenders staan stil bij het overlijden van Bowie.

David Bowie

Op de website van de zanger staat te lezen dat hij een maandenlange strijd tegen kanker achter de rug heeft. Dat hij ziek was komt nu pas in de publiciteit. Opvallend is dat de zanger net een nieuw album heeft uitgebracht, ter ere van zijn verjaardag: Blackstar. De eerste grote hit scoorde David Bowie in 1969 met het nummer ‘Space Oddity’. ‘Space Oddity’ valt samen met de eerste maanlanding en is gebaseerd op de succesvolle Stanley Kubrick film ‘2001: A Space Odyssey’. Het betekent zijn wereldwijde doorbraak en Bowie’s carrière is officieel een feit. Tot zijn dood beleefde Bowie nog ongekend succes met o.a. een Broadway musical en een rondreizende expositie over zijn werk en leven.

Radiozenders

Diverse radiozenders staan vandaag stil bij het overlijden van de zanger veelal door het draaien van muziek van David Bowie. Radio 10 Gold, te ontvangen via DAB+, zendt de gehele dag muziek uit van de Engelse zanger. Programma Directeur Roland Snoeijer van Radio 10: “Toen het nieuws vanmorgen bekend werd dat David Bowie op 69 jarige leeftijd is overleden aan kanker, vonden we dat we als radiostation van De Grootste Hits Aller Tijden iets moesten doen. Daarom hebben we besloten dat ons DAB+ radiostation Radio 10 Gold, dat normaal uitsluitend hits uit de jaren 60 en 70 draait en alleen te ontvangen is op DAB+, alleen de grootste hits van David Bowie zal draaien. Door hits als ‘Space Oddity’, ‘China Girl’, ‘Fame’ en ‘Let’s Dance’ is Bowie wereldwijd een muzieklegende. Vanaf 10.00 uur start het eerbetoon aan David Bowie op het DAB+ station van Radio 10 met 24 uur non-stop muziek van Bowie.”

Televisie

Op de website van de publieke omroep is een documentaire ‘Five Years’ te zien over de invloed van David Bowie op de popcultuur. In deze documentaire wordt er gesproken met drie experts en vroegen hen wat de invloed van Bowie is op de popcultuur. Arno Kantelberg, Bent van Looy en Paul Evers over de popzanger, muzikant, kameleon, avantgardist, stijlicoon en trendsetter David Bowie. De documentaire is te zien via npo.nl. De documentaire is vanavond om 22.40 uur ook te zien op NPO 3.

Ook het programma ‘De Wereld Draait Door’ op NPO 1 (19.00 uur) staat vanavond grotendeels in het teken van David Bowie. Clipzender 192TV zendt vanavond vanaf 22.00 uur clips uit van de zanger.

Expositie

In het Groninger Museum in Groningen is tot en met 13 maar een expositie over David Bowie te bezoeken. De expositie is samengesteld door het Victoria and Albert Museum in Londen. In een multimediale ervaring ziet de bezoeker meer dan 300 objecten uit het persoonlijke archief van David Bowie. Bowie bewaarde handgeschreven songteksten, originele kostuums, foto’s, ontwerpen van albums en ander zeldzaam materiaal van de afgelopen 50 jaar. De tentoonstelling is op wereldtour en is tot en met 13 maar te zien in Groningen: http://www.davidbowie-groningen.nl/
Video

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.