Rechten Belgisch live voetbal verdeeld

voetbalDe Belgische televisieproviders Telenet, Belgacom en VOO hebben voor drie seizoenen de uitzendrechten van de hoogste Belgische voetbalklasse, de Jupiler Pro League, verworven. 

Dit berichten diverse Vlaamse media.

 

Door dat de rechten op niet-exclusieve basis zijn verdeeld kunnen meerdere providers de beelden live gaan uitzenden. Telenet, Belgacom en VOO wilden geen exclusieve voetbalrechten meer en dat iedere abonnee alle wedstrijden kan bekijken ongeacht de operator. Hoe elke operator de wedstrijden zal aanbieden aan hun abonnees wordt later bekend gemaakt.

Hoeveel Telenet, Belgacom en VOO betalen voor de rechten is niet bekend gemaakt. De productie van de rechtstreekse wedstrijden zal centraal gebeuren door Pro League. “Nu kunnen we het Belgische voetbal in alle huiskamers aanbieden, ongeacht de operator. Voetbal moet toegankelijk zijn voor iedereen. Met deze beslissing willen we meer Jupiler Pro League-fans”, vertelt Pro League-voorzitter Michel Dupont.

Samenvattingen in Vlaanderen nog niet verdeeld
Het is nog niet duidelijk welke Vlaamse zender de samenvattingen van het voetbal gaat uitzenden op de maandagavond. In Wallonië zal de Waalse publieke omroep RTBF dit gaan doen. Biedingen uit Vlaanderen op de samenvattingen zouden volgens een aantal bronnen “ontoereikend” zijn geweest. De rechten waren tot op heden in handen van de Vlaamse commerciële omroep VTM. “We kregen geen enkel formeel bod en dat vinden we bijzonder jammer voor de Nederlandstalige fans. We doen er nu alles aan om de zenders hiervoor warm te maken.” Ook voor het magazine op maandag, de laatste jaren Extra Time bij VRT, zijn de rechten de deur van de Pro League nog niet uit. Op 27 juni gaat hierover alsnog een beslissing vallen. (via oa VRT)