“NOVEC moet schade Q-music door zenderbrand Lopik vergoeden”

lopikZendmasteigenaar NOVEC moet de schade die de commerciĆ«le radiozender Q-music heeft geleden door de zenderbrand in Lopik vergoeden. De hoogte van de schadevergoeding is nog niet vastgesteld. 

Dit heeft de rechter in Amsterdam bepaald en waarover dagblad Het Parool vandaag bericht.

De uitspraak kan volgens kenners grote gevolgen hebben; mogelijk zullen ook andere gebruikers – publieke en commerciĆ«le omroepen en telecombedrijven – nu ook genoegdoening eisen.

Q-music was na de zenderbranden in de zendmasten van Lopik en Smilde in de zomer van 2011 lange niet niet optimaal te ontvangen in grote delen van Nederland. Q-music zegt door deze slechte ontvangst schade te hebben geleden en is naar de rechter gestapt.

De rechter oordeelt nu dat Novec ‘onrechtmatig en maatschappelijk onverantwoord’ heeft gehandeld tegenover Q-music en de zender daardoor schade heeft geleden. Zo zou Novec direct na de brand in Lopik kabels van zenderexploitant Broadcast Partners, die ook de uitzendingen van Q-music verzorgd, zonder toestemming en ondeskundig hebben weggehaald. Ook schoof Novec de schuld van de brand in de schoenen van Broadcast Partners terwijl onafhankelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de kabels en de apparatuur van de exploitant in orde waren,

De gebeurtenissen in Hoogersmilde zijn Novec volgens de rechter niet aan te rekenen. De masteigenaar heeft geen regels overtreden. Novec was gisteren nog niet in staat te reageren op de uitspraak tegen over het Parool.

Chaos
Dagblad het Parool bericht op basis van de uitspraak van de rechter dat het nog steeds een chaos is in ‘zenderland’. Zeggenschap, toezicht en veiligheid in de tientallen zendtorens voor radio-, tv, mobiele telefonie en dataverkeer zijn een onontwarbare kluwen. Als het misgaat in de 24 zendtorens en honderden zendmasten in Nederland, kan een groot deel van het land geen tv meer kijken, naar de radio luisteren of mobiel bellen.

Al in 2007 werd gewaarschuwd dat die ondoorzichtige eigendomsstructuur grote gevolgen kan hebben voor de veiligheid op en in de torens. Maar de overheid en de betrokken bedrijven hebben tot nu toe niet ingegrepen. In Smilde en Lopik wezen de betrokkenen maandenlang naar elkaar als het ging om de vraag wie verantwoordelijk moest worden gesteld voor de branden, en nog altijd is niet afdoende vastgesteld waardoor beide masten in brand vlogen.