Rechter: verspreiden zelfgemaakte ondertitels zonder toestemming mag niet

De rechtbank Amsterdam heeft in een zaak over het ongeautoriseerd vervaardigen en verspreiden van ondertitels BREIN op alle punten gelijk gegeven.

SLOV

De voor deze procedure opgerichte Stichting Laat Ondertitels Vrij (SLOV) en een ondertitelaar die onderdeel uitmaakte van het Simply Releases Team (SRT) stelden negen vorderingen in tegen stichting BREIN. “Alle vorderingen worden door de Rechtbank integraal afgewezen.”, aldus BREIN op haar website.

Uitsluitend met toestemming

Ondertitels mogen uitsluitend met toestemming van de rechthebbenden op een filmwerk worden vervaardigd en openbaar gemaakt, zo niet, dan maakt men met het maken en verspreiden van ondertitels inbreuk. Stichting BREIN kan terecht handhaven tegen ondertitelaars die zonder toestemming ondertitels maken bij films en tv-series uit illegale bron.

Beroep op grondrecht afgewezen

Ook een algemeen beroep op het grondrecht van vrijheid van meningsuiting wordt afgewezen. Tenslotte stelden eiseressen nog dat BREIN onrechtmatig zou hebben gehandeld door te handhaven tegen ondertitels bij films en tv-series uit illegale bron. Ook deze vordering strandt. SLOV en het lid van SRT worden veroordeeld in de kosten van de procedure.

“Vonnis maakt illegaliteit duidelijk”

“Er zijn diverse zogenaamde release teams actief die films en tv-series uit illegale bron geschikt maken voor de Nederlandse illegale markt door illegale ondertitels toe te voegen. Dit vonnis maakt nog eens duidelijk dat dit illegaal is” aldus BREIN directeur Tim Kuik. “Met deze uitspraak in de hand zal het voor BREIN makkelijker zijn te handhaven tegen illegale ondertitelaars en tegen sites en diensten die illegale ondertitels verzamelen en toevoegen aan films en tv-series uit illegale bron.

SLOV kan nog geen reactie geven op de uitspraak: “Op dit moment kunnen we inhoudelijk nog niets zeggen. BREIN heeft het vonnis al openbaar gemaakt nog voordat wij deze hebben ontvangen.”, aldus de stichting op haar Facebook-pagina.