Rechter: Ziggo moet gaan onderhandelen met FOX Sports

Kabelaar Ziggo zal met betaalzender FOX Sports moeten gaan onderhandelen voor een nieuw contract. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam besloten.

Contract

Hoewel het contract met betrekking tot de doorgifte van FOX Sports Eredivisie in het voormalig UPC-gebied op 31 juli 2017 afloopt, wilde VodafoneZiggo via de rechter afdwingen dat ze de FOX Sports-zenders kon blijven leveren tegen de oude, voor consumenten ongunstige, voorwaarden. Dit verzoek is dus afgewezen door de rechter.

Snel duidelijkheid gewenst

Indien VodafoneZiggo deze maand geen nieuwe afspraken maakt met EMM (Eredivisie Media & Marketing) over de doorgifte van de FOX Sports Eredivisie-zenders aan voormalig UPC-klanten, is het niet langer gerechtigd dat signaal door te geven en zal het de levering van het live Eredivisie-voetbal aan deze klanten dus stop moeten zetten. Het voormalig UPC-gebied bevat belangrijke voetbalsteden als Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. Voor het oude Ziggo-gebied geldt nog een overeenkomst die nog een aantal seizoenen doorloopt.

Overeenkomst

De huidige overeenkomst met betrekking tot het voormalig UPC-gebied eindigt op 31 juli 2017. Het nieuwe Eredivisie-seizoen gaat kort daarna weer van start: op vrijdag 11 augustus.

“Overwinning voor de Nederlandse sportfans”

De uitspraak van de rechtbank is een overwinning voor de Nederlandse sportfans, aldus FOX Sports op haar website. “Nu de rechtbank zo duidelijk is geweest, is het volgens een woordvoerder van EMM aan Ziggo om geen tijd meer te verliezen en hun klanten zo snel mogelijk zekerheid te bieden.”, aldus FOX Sports.

EMM: “Goed nieuws voor klanten van Ziggo”

Deze uitspraak is vooral goed nieuws voor de klanten van Ziggo”, aldus de woordvoerder. “Er staat Ziggo immers niets meer in de weg om hun klanten ook snel te laten profiteren van de huidige, lagere prijzen voor FOX Sports Eredivisie. Zoals bij onder meer KPN, Delta, CAIW en T-Mobile al een jaar het geval is. We hopen dan ook dat ze het belang van hun klanten vooropstellen en zo snel mogelijk zekerheid bieden over de beschikbaarheid van FOX Sports Eredivisie vanaf 1 augustus. Onze deur staat in ieder geval altijd open dit zo snel mogelijk met elkaar op te lossen.”

“In gesprek”

Ziggo zegt tegenover het Algemeen Dagblad dat de kabelaar in gesprek met de voetbalzender. “We bestuderen de uitspraak en zijn intussen in gesprek met Fox Sports”, zegt een woordvoerder van Ziggo. De woordvoerder laat tegenover het Algemeen Dagblad duidelijk doorschemeren dat het geen optie is om aparte tarieven te gaan hanteren voor voormalige UPC-klanten en voormalige Ziggo-klanten. ,,Dat zijn we niet van plan.’’