Recordboete van 45.000 euro voor etherpiraat

piratenfeestEen etherpiraat uit Gelderland moet een bedrag van 45.000 euro betalen. De boete is opgelegd door het Agentschap Telecom dat de zogenoemde geheime zenders opspoort.  Nog nooit is een etherpiraat zo zwaar bestraft. Het agentschap treedt sinds kort strenger op. Dit bericht Omroep Gelderland op haar website.

De piraten hebben geen vergunning voor radio-uitzendingen en ze verstoren het vliegverkeer en de communicatie door hulpdiensten.

In de zomerperiode constateert het agentschap een toename in het illegaal gebruik van de FM-band. “Dit leidt tot meer overlast voor radiozenders en radioluisteraars”, zegt een woordvoerder van Agentschap Telecom (audio). De organisatie voert tegenwoordig een lik-op-stukbeleid. Sinds eind vorig jaar reiken inspecteurs 492 waarschuwingsbrieven uit. Dit gebeurt wanneer een uitzending een “grootschalig karakter heeft en direct moet worden gestaakt”.

Agentschap Telecom heeft omroepen, politieregio’s en gemeenten gevraagd extra alert te zijn op mogelijke overtredingen, zoals meldingen over illegale uitzendingen of waarnemingen van hoge antenne-installaties. (via Omroep Gelderland)