Regio-omroepen gaan samenwerken in vijf clusters

televisieDe publieke regionale omroepen in Nederland gaan samenwerken in vijf clusters. Dit heeft Jack de Vries, voorzitter van de Stichting ROOS meegedeeld tijdens de ROOS-dagen.

De omroepen gaan volgens de Stichting ROOS (de overkoepelende organisatie van publieke regionale omroepen in Nederland) samenwerken op het gebied van techniek, financiĆ«n, personeel en organisatie. Het plan wordt in april voorgelegd aan Staatssecretaris Sander Dekker (media). Dekker opperde al lange tijd voor intensieve samenwerken tussen de regionale omroepen.

Vijf clusters
De omroepen gaan onder een hoofdbestuur samenwerken in vijf clusters: Friesland, Groningen en Drenthe in Noord; RTV Oost en Omroep Gelderland in Oost; Limburg, Brabant en Zeeland in Zuid; RTV Rijnmond en TV West in West. De regionale omroepen van Noord-Holland, Flevoland en Utrecht vormen ook een cluster. Samenwerking op het gebied van huisvesting en het op elkaar afstemmen van huisvesting en decors, komt later pas aan bod. De merknamen van de omroepen blijven volgens De Vries gewoon bestaan.

De regionale omroepen moeten in 2017 in totaal 17 miljoen euro hebben bezuinigd en kiezen ervoor om dat niet ten koste te laten gaan van journalistiek en programma’s.