Regionale omroepen dreigen te stoppen met DAB+

De publieke regionale omroepen in Nederland dreigen in 2017 te stoppen met hun radio-uitzendingen in de digitale ether (DAB+). Dit zegt de ROOS, de overkoepelende organisatie van regionale omroepen, in een reactie op de brief van minister Kamp aan de Tweede Kamer.

Compensatie

De regionale omroepen zijn van plan om de uitzendingen via DAB+ te staken als de overheid de dubbele kosten die daarmee gemoeid zijn niet compenseert. In de brief van minister Kamp over de digitalisering van de etherfrequenties wordt met geen woord gerept over de DAB+ uitzendingen van deze omroepen en de financiering daarvan. “Uit eigen middelen willen en kunnen de regionale omroepen de extra kosten voor uitzendingen niet betalen. Vanaf 2017 moeten de omroepen al een bezuiniging van 17 miljoen euro doorvoeren.”, aldus de ROOS in een reactie.

“Katalysator verdwijnt”

Wanneer de publieke regionale omroepen stoppen met hun uitzendingen via DAB+ valt volgens de ROOS “een belangrijke katalysator van het digitaliseringsbeleid van de overheid weg.” Volgens de ROOS komen met het stoppen van de publieke regionale omroepen via DAB+ ook de uitzendingen van de niet-landelijke commerciële omroepen in het gedrang omdat hogere kosten voor deze omroepen ook niet op te brengen zijn.

Capaciteit

De regionale omroepen willen ook over voldoende capaciteit beschikken zodat er kwalitatief hoogwaardige en innovatieve radio-uitzendingen via DAB+ kunnen worden uitgezonden. De landelijke publieke en commerciële omroepen hebben al minimaal 128kbps capaciteit ter beschikking en voor de niet-landelijke omroepen wordt ook meer capaciteit gezocht. De regionale omroep echter moet het nu, en straks, doen met slechts 64kbps, aldus de ROOS

Beperking

Het beperkt de regionale omroep in zijn innovatieve mogelijkheden en de kwaliteit van de uitzendingen is daardoor slechter. Aan die ongelijke verdeling van de frequentieruimte moet wat ROOS betreft ook een einde komen. Ook de regionale commerciële omroepen hebben al aangegeven bij de minister dat extra DAB+-capaciteit nodig is om extra investeringen in de digitale ether te verantwoorden.

Financiering is noodzaak

Het is volgens de regionale omroepen dus zaak dat de minister de regionale publieke omroep ook na 1 september 2017 ondersteunt, zowel financieel als met voldoende frequentieruimte. “Alleen dan blijven de regionale omroepen te ontvangen via DAB+ en blijven ze mede-aanjager blijven van het DAB+-beleid.”

Vandaag, dinsdag 24 mei, debatteert de Tweede Kamer met de Minister over het digitaliseringsbeleid.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.