Regionale omroepen in het teken van herdenken en vieren van vrijheid

Diverse regionale omroepen staan de komende dagen in het teken van het herdenken en het vieren van vrijheid. Zo komen Omroep Zeeland en Omroep West met een aangepaste programmering.

Gezamenlijk programma

Rond de dodenherdenking op 4 mei om 20.00 uur komen Omroep Gelderland, L1, Omroep Brabant en Omroep Zeeland met een gezamenlijk televisieprogramma. Aansluitend op de 2 minute stilte wordt op deze regionale omroepen aansluitend op die twee minuten stilte het programma Ereveld Vol Leven uitgezonden. In dit gezamenlijk programma zijn beelden te zien van de herdenking in Loenen met verhalen van nabestaanden.

Documentaire

Vanaf 20.30 uur is de documentaire ‘Een echte Peereboom’ van Rebecca van Wittene te zien. Aan de hand van persoonlijke filmbeelden van Max Peereboom wordt de geschiedenis van de Joodse familie Peereboom gereconstrueerd. De documentaire wordt om 22.00 uur herhaald.

Zaterdag 5 mei

Op zaterdag 5 mei zendt Omroep Zeeland vanaf 11.00 uur de Van Randwijklezing in Vlissingen live uit op televisie en de website. De lezing wordt dit jaar gegeven door Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van NRC Handelsblad. Vandermeersch spreekt over ‘waarom de journalistiek onder vuur ligt en dat (ook) zichzelf moet aanrekenen’. Ook is er volop aandacht voor het Bevrijdingsfestival Vlissingen op de radio en op de Facebookpagina van Uit in Zeeland.

Om 20.30 en 22.00 uur wordt de documentaire ‘Een Achterhuis in Axel’ van Rebecca van Wittene uitgezonden. Deze documentaire gaat over de Joodse Maurits Schaap die tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduikt in Axel.

De volledige programmering rond 4 en 5 mei op Omroep Zeeland vind je hier. Omroep Zeeland is te zien via diverse (digitale) televisiepakketten en wereldwijd via Internet.

Omroep West

Op de dag van de Nationale Dodenherdenking zijn vrijdag 4 mei twee aangrijpende documentaires te zien op TV West. Beide producties staan volledig in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Om 16.00 uur wordt de documentaire ‘Als bomen konden spreken’ uitgezonden. Deze Westdoc gaat over het hartverscheurende verhaal van 251 Joodse onderduikers die werden gedeporteerd uit twee Haagse psychiatrische instellingen.

Westdoc

Direct erna begint om 16.30 uur de Westdoc ‘De laatste Engelandvaarders’. Daarin spelen drie jonge helden die tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Engeland gingen de hoofdrol. De één ging met een vouwboot over de Noordzee, de andere twee te voet via Portugal.

Om 19.15 uur wordt live de Nationale Kinderherdenking in Madurodam uitgezonden. Die duurt van 19.15 tot 20.15 uur. Omroep West is te zien via diverse digitale televisiepakketten en wereldwijd via Internet.

TV Drenthe

De Dodenherdenking bij het Nationaal Monument Westerbork is vanavond live te zien bij RTV Drenthe. Cabaretière Claudia de Breij zingt tijdens het herdenkingsprogramma twee liedjes. Een daarvan is Mag ik dan bij jou. De tekst van dat nummer gaat over de oorlog. De Breij is door de organisatie gevraagd dit lied te zingen.

RTV Drenthe zendt de herdenking rechtstreeks uit. De uitzending begint om 19.20 uur en is te volgen op radio, tv en internet. Het commentaar wordt gedaan door Annette Timmer.