Regionale omroepen maken zich zorgen om monopolie Broadcast Partners

De regionale omroepen maken zich zorgen om de monopoliepositie van zenderexploitant Broadcast Partners. Dit blijkt uit een reactie van de stichting Regionale Publieke Omroep (RPO) op een consultatie over de Gedragslijn FM.

Eén zenderexploitant

De stichting RPO is de overkoepelende organisatie van de dertien regionale omroepen in Nederland. De stichting maakt zich zorgen over het feit dat er nog maar één zenderexploitant actief is op de Nederlandse radiomarkt.

KPN Broadcast

Tot begin dit jaar was zowel Broadcast Partners als KPN Broadcast actief als zenderexploitant op de markt voor landelijke en regionale radiozenders. KPN Broadcast heeft begin dit jaar aangegeven te stoppen met de exploitatie van FM-zenders. Radiozenders als Radio Veronica, Sky Radio en Sublime waren voorheen klant van KPN Broadcast. Deze radiozenders hebben de overstap gemaakt naar Broadcast Partners.

Exploitatie

Broadcast Partners verzorgt nu de exploitatie van de FM-netwerken van alle landelijke commerciële radiozenders, de landelijke publieke radiozenders en de DAB+-netwerken van de landelijke commerciële radiozenders en de regionale publieke- en commerciële radiozenders. KPN Broadcast blijft wel het DAB+-netwerk voor de NPO exploiteren.

Zorgen

In een reactie op de consultatie rond de Gedragslijn FM geeft de RPO aan zich zorgen te maken over het feit dat KPN zich teruggetrokken heeft uit de exploitatie van FM-netwerken.

Vooropgesteld moet worden dat een monopolie nooit wenselijk is, en wij maken ons hier dan ook zorgen over. Het beïnvloedt hoe dan ook de positie van, in dit geval, vergunninghouders ten opzichte van de netwerkoperator. Als het gaan om de gedragslijn is het van belang dat er altijd de mogelijkheid moet zijn dat eventuele berekeningen of voorstellen onafhankelijk worden gecontroleerd. Wij vinden het de taak van de overheid om belanghebbenden daarover te informeren en in bij te staan.”, aldus de RPO.

De gehele reactie vind je hier.