Regionale publieke omroepen on air via DAB+

radioDe regionale publieke omroepen gaan de komende maanden van start met digitale radio uitzendingen via de ether (DAB+). Dit bericht ROOS, de overkoepelende organisatie van publieke regionale omroepen, in een persbericht  Net als de landelijke radiostations zijn de regionale omroepen dan niet alleen via FM en internet te beluisteren, maar ook via de nieuwe digitale standaard DAB+.

In Nederland zijn voor de regionale omroep vijf uitzendgebieden (Allotments) aangewezen. In ieder gebied wordt één netwerk gebouwd waarin maximaal 18 radiozenders kunnen uitzenden via DAB+. Alle regionale omroepen hebben een vergunning om in het eigen verzorgingsgebied uit te zenden.

De publieke regionale omroepen moeten de frequenties samen met (regionale) commerciële omroepen in gebruik nemen. Daardoor was een gezamenlijke inkoopprocedure nodig, die na langdurige gesprekken heeft geleid tot de selectie van Broadcast Partners als netwerkoperator. Later dit jaar zullen de uitzendingen dan ook samen plaatsvinden. ROOS, het samenwerkingsverband van de 13 regionale publieke omroepen, heeft de inkoopprocedure, een Europese aanbesteding, begeleid.

Regionale uitzendingen van start in Zuidwest Nederland
De digitale uitzendingen zullen gefaseerd worden gestart. Als eerste zijn vanaf 15 maart Omroep Zeeland, RTV Rijnmond en Omroep Brabant in het allotment 9D-Z (Zeeland, Goeree Overflakkee en de westrand van Noord-Brabant) te ontvangen. Op 1 mei van dit jaar starten de uitzendingen van Omroep Gelderland, L1, RTV Oost, RTV Drenthe, RTV Noord, Omrop Fryslân, RTVNH en Omroep Flevoland in de allotments 7A (Brabant, Limburg, Betuwe), 6B (Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Oostelijk Friesland, oostelijk Flevoland), en 9D-N (Friesland, Waddengebied en noordelijk Noord-Holland).

Randstad vanaf 1 september 2015
Vanaf 1 september 2015 zijn Omroep West, RTV N-H en RTV Utrecht in allotment 8A (Zuid-Holland, Groot Amsterdam en de Zaanstreek) te ontvangen. Op 1 januari 2017 tenslotte wordt de ontvangst uitgebreid met de provincie Utrecht, ‘t Gooi en Almere, waardoor de ontvangst van Radio M (RTV Utrecht), Radio Noord-Holland en Omroep Flevoland in vrijwel het gehele verzorgingsgebied gerealiseerd wordt.