ROOS: “Einde landelijke doorgifte regionale tv bij KPN is jammer”

Stichting ROOS vindt het jammer dat KPN de landelijke verspreiding van regionale televisiezenders stopt per juli. Stichting ROOS (Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking) is de overkoepelende organisatie van publieke regionale omroepen in Nederland.

Kleiner bereik

Momenteel zijn alle regionale televisiezenders landelijk te zien via KPN Interactieve TV. Daar komt echter vanaf 4 juli verandering in. Abonnees van de aanbieder zien vanaf 4 juli alleen nog hun eigen regionale televisiezender en de regionale tv-zender van de aangrenzende provincies.

Inwoners in bijvoorbeeld de provincie Utrecht of Gelderland kunnen dan niet meer kijken naar de uitzendingen van Omrop Fryslân. De wijziging wordt ook doorgevoerd bij de KPN-merken Xs4All en Telfort.

“Jammer”

Gerard Schuiteman, directeur van ROOS vindt het jammer dat de regionale omroepen hun landelijke verspreiding via Interactieve TV per juli aanstaande verliezen. “Ons was bekend dat KPN de distributie landelijk wilde stoppen en zich wil beperken tot de must-carry verplichting. Enerzijds jammer, anderzijds scheelt dit ons kosten voor rechten en weten we dat het kijkgedrag naar regionale omroepen buiten hun verzorgingsgebied en aangrenzende provincies (want dat is wat de must-carry betekent) minimaal is.”, aldus Schuiteman tegenover deze website.

Ziggo

Volgens Schuiteman heeft kabelaar Ziggo geen plannen om de verspreiding van regionale omroepen te beperken tot de zogenaamde must-carry verplichting. Bij de kabelaar zijn alle regionale televisiezenders landelijk te zien via het digitale standaardpakket.