Rotterdam staat dit weekeinde centraal bij NPO Cultura

Bij de publieke themazender NPO Cultura staat dit weekeinde de stad Rotterdam centraal onder het motto ‘Groeten uit… Rotterdam’. NPO Cultura besteedt vandaag en morgen aandacht aan het brede culturele aanbod van de Maasstad. Met onder meer een portret van de iconische Lijnbaan en Jules Deelder, muziek en dans uit Rotterdam en aandacht voor het Filmfestival Rotterdam.

De Grote Verschrikkelijke Deelder

Jules Deelder doet al meer dan vier decennia van zich spreken, bijna iedereen kent zijn verschijning en heeft daarover zowel terechte als onterechte vooroordelen. De film ‘De Grote Verschrikkelijke Deelder’ stelt beiden aan de kaak. Het zwaartepunt van dit portret ligt echter niet op het interview maar juist op Deelders productieve leven en zijn levenshouding, die naadloos samenvalt met de houding in zijn werk: humor, actie, veel en hard werken. Het filmportret ‘De Grote Verschrikkelijke Deelder’ illustreert in chronologische volgorde Deelders carrière, verrijkt met hilarische scènes en 8mm opnames uit Deelders privé-collectie.

Muziek en dans

NPO Cultura heeft ook aandacht voor de popmuziek uit Rotterdam met aandacht voor de Amazing Stroopwafels en Anita Meyer. Danser en choreograaf Conny Janssen wil haar woonplaats Rotterdam met de voorstelling ‘So Here We Are’ in het kloppende hart ontmoeten. Dat doet zij door het theater te verlaten en een voorstelling te brengen op een voor de stad kenmerkende locatie, waar zijn verleden, heden en toekomst samenkomen: de Van Nelle Ontwerpfabriek. NPO Cultura zendt de voorstelling ‘So here we are’ dit weekeinde uit.

Het uur van de Wolf: 25 jaar Filmfestival Rotterdam

In deze aflevering van het Uur van de Wolf uit 1996 blikt Cees van Ede met toenmalig IFFR-directeur Emile Fallaux terug op de eerste editie in 1972. Fallaux spreekt over Huub Bals, diens filmkeuze en zijn eigen visie. Hij gaat in op de veranderingen in de filmwereld en zijn vertrek als directeur na vijf jaar. Hij geeft commentaar bij div. fragmenten uit films die het eerste jaar waren getoond die op nadrukkelijke wijze de tijdgeest weergeven.

NPO Cultura

Een compleet overzicht van de programmering is te vinden via de website van NPO Cultura. De speciale programma’s over Rotterdan worden ook de komende week nog herhaalt. NPO Cultura is te ontvangen via diverse digitale pakketten en wereldwijd via: http://www.cultura.nl/kijk-live.html