Rotterdams Radio Museum opent nieuwe thematentoonstelling

Het Rotterdams Radio Museum opent zondag 17 april een nieuwe thematentoonstelling: “100 jaar Amusement via de Ether”. De opening vindt plaats om 13.00 uur.

100 jaar geleden

Het is inmiddels een kleine 100 jaar geleden dat in Nederland de eerste aangekondigde uitzendingen via de radio begonnen. Sindsdien is de ether de ideale manier voor het verspreiden van amusement voor de bevolking. Eerst via radiogolven en later ook via de televisie. In de beginperiode waren de radio’s nog primitief en meestal zelfgebouwd. Met de komst van de fabriekstoestellen werd de kwaliteit van de radio’s steeds beter.

Ontwikkelingen

Toen in de jaren vijftig de uitzendingen via de FM begonnen werd er weer een belangrijke stap gezet. Ook de televisie begon daarna vrij snel zijn intrede te doen in de huiskamer. Al deze ontwikkelingen zijn te zien in het Rotterdams Radio Museum vanaf zondag. Het museum beschikt over vele oude radio’s en televisie. Voor het evenement zijn er ook een tweetal kleine middengolfzenders actief in de omgeving van het museum 1100 kHz en 1470 kHz met oude programma’s.

Lezingen

De tentoonstelling wordt zondag geopend om 13.00 uur met om 14.00 uur een lezing van Jacqueline Bierhorst. Zij spreekt namens DigitalRadioNL over de digitale toekomst van de radio via de ether middels DAB+. Om 14.45 uur is er een lezing van de heer Tim Wolf over de begindagen van de radio omroepen. Ook is er een radiobeurs op de locatie.

Het Rotterdams Radio Museum is te vinden aan de Ceintuurbaan 111 te Rotterdam in het gebouw van Correct Electronics. Parkeren voor de deur is gratis. Meer informatie via de website van het museum. De tentoonstelling duurt tot en met november.

Audio:

Interview met Frank Nijs (Rotterdams Radio Museum) over de thematentoonstelling 100 jaar Amsusement via de ether in Medialand / Studio Alphen.

https://soundcloud.com/medialandnl/interview-frank-nijs-rotterdams-radiomuseum

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.