RTBF komt met extra zenders via de digitale ether (DAB+)

De Waalse publieke omroep in België, RTBF, komt in de toekomst met meer radiozenders via DAB+. Dit is het gevolg van een nieuw frequentieplan dat deze week is goedgekeurd door de CSA (Conseil Supérieur de l’Audiovisuel)

DAB+

Door dit plan komt er in Wallonië in de toekomst meer ruimte beschikbaar in de digitale ether (DAB+). Naast commerciële radiozenders profiteert ook de RTBF hiervan. Zo kan de publieke omroep extra radiokanalen gaan uitzenden via DAB+. RTBF denkt hierbij aan een zender gericht op jazzmuziek en een zender gericht op verkeersinformatie. Tarmac, een hiphop-platform, zal net als de huidige situatie ook in de toekomst via de digitale ether te horen zijn.

VivaCité

Door de nieuwe opzet van de DAB+-netwerken kan de RTBF ook meerdere versies van haar radiozender RTBF VivaCité gaan aanbieden via de digitale ether. Momenteel is in heel Wallonië nog de versie uit Brussel te horen via de digitale ether. Via de FM zijn er wel meerdere versies van VivaCité te horen.

Commerciële radio

Ook voor commerciële radiozenders komt er meer ruimte beschikbaar via de digitale ether. In de plannen is er ruimte vrijgemaakt voor zeven commerciële radiozenders die in heel Wallonië dekking kunnen krijgen. Daarnaast voorziet het plan ook voor capaciteit voor lokale radiozenders via DAB+.

Verdeelprocedure

De verdeelprocedure voor de capaciteit via de digitale ether moet nog van start gaan. De Waalse overheid stelt 5,4 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de overgang van analoge naar digitale radio. De verwachting is dat het nieuwe frequentieplan op zijn vroegst in de zomer van volgend jaar actief is.

Het frequentieplan voor Wallonië is hier te vinden.