RTV Dordrecht: Geen lineaire televisie-uitzendingen meer

De lokale omroep van Dordrecht, RTV Dordrecht, wil stoppen met het uitzenden van traditionele televisieprogramma’s. De omroep is volgens het bestuur hiertoe genoodzaakt omdat de subsidiekraan verder wordt dichtgedraaid door de gemeente. De lokale omroep maakt de voorgestelde maatregel bekend op haar website.

Minder subsidie

“Het besluit is mede ingegeven door de forse korting op onze subsidie met in totaal EUR 135.000,-“, aldus voorzitter Cees den Bakker van de omroep. “Maar ook als die korting niet helemaal doorgaat zullen we het financieel niet redden om televisie te blijven maken.” Het bestuur van RTV Dordrecht heeft het scenario voor de toekomst  van de lokale omroep deze week aangeboden aan wethouder Piet Sleeking. De medewerkers zijn daarna op de hoogte gesteld.

“Het scenario is nog niet tot in detail uitgewerkt, maar het zal ingrijpende gevolgen hebben voor RTV Dordrecht”, aldus voorzitter Den Bakker. “Televisie maken is duur en met de teruglopende subsidie kunnen we dat niet volhouden.”

Website en radio

RTV Dordrecht wil de website van de omroep tot belangrijkste medium maken. Op de website zullen ook gefilmde nieuwsitems en evenementenreportages te zien blijven. Daarnaast zal Drechtstad FM, het radiostation op FM 95.7, doorontwikkeld worden met meer aandacht voor nieuws en gepresenteerde programma’s.

Subsidie

Afgelopen najaar besloot de Dordtse gemeenteraad, na een eerdere korting van EUR 35.000,-, om de subsidie van RTV Dordrecht in 2017 en 2018 beide jaren nog eens met EUR 50.000,- terug te schroeven en komt daarmee in 2018 uit op EUR 206.000.-. Met het nieuwe scenario kan RTV Dordrecht de bezuiniging van 2017 opvangen. “Als de korting van 2018 echt doorgaat, dan lijkt het einde verhaal voor RTV Dordrecht, want dan komen we zwaar in de rode cijfers, ook als we met tv zijn gestopt”, aldus Den Bakker.

“Besluit terugdraaien”

Het bestuur roept de gemeenteraad dan ook op om nog eens kritisch naar dit besluit te kijken. “Als het besluit wordt gehandhaafd, dan zal Dordrecht na bijna 30 jaar afscheid moeten nemen van een semi-professionele lokale omroep. En dat is zeker in het licht van de steeds achteruitlopende lokale journalistiek een slechte zaak.”

Het scenario dat aan het gemeentebestuur is aangeboden, wordt de komende tijd verder op de personele consequenties uitgewerkt. Wanneer RTV Dordrecht de omslag gaat maken,  is nog niet exact bekend. De nieuwe directeur/hoofdredacteur, die momenteel wordt geworven, zal de belangrijke taak krijgen deze transitie uit te voeren.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.