RTV Noord heeft hoogste bereik regionale omroepen

RTV Noord, de regionale omroep van de provincie Groningen heeft met al zijn media het hoogste bereik van alle regionale omroepen in Nederland. Omroep West boekte in 2014 online een enorme groei.Dit blijkt uit het ‘Jaarverslag 2014’ van de ROOS, de overkoepelende organisatie van publieke regionale omroepen.

RTV Noord koploper

Radio, televisie en de online-kanalen van RTV Noord vinden hun weg naar 87 procent van de Groningers. Noord is daarmee koploper van de regionale zenders. Radio Noord bereikt op weekbasis 35 procent van alle Groningers. Dat is een stijging ten opzicht van vorig jaar, toen dat 31 procent was.

Omroep West: forse groei online

Via websites en apps worden door de regionale omroepen steeds meer Nederlanders bereikt zo blijkt het jaarverslag. Het aantal bezoeken aan de websites van de regionale omroep is in 2014 opnieuw fors gestegen, tot 764.146.832. Dat is een stijging van 31% ten opzichte van 2013. Omroep West, de regionale omroep van de Noordelijke helft van Zuid-Holland, zag zijn online bezoek in 2014 met 54% het meest groeien. Andere forse stijgers zijn Omroep Brabant en RTV Oost (35%), RTV NH (33%) en RTV Utrecht (29%). Omroep West is ook koploper op het gebied van Social Media en ziet 24% van het websitebezoek via Facebook komen. Omroep Brabant (21%), RTV Oost (20%) en RTV NH (17%) volgen.

Minder luisteraars regionale radio

Met de radiotak van de regionale omroepen ging het in 2014 minder goed. De lichte stijging uit 2013 heeft zich niet voortgezet in 2014 want het landelijke gemiddelde van de regionale omroepen bij de luistercijfers daalde van 11,7 procent in 2013 naar 10,1 procent in 2014. Ten opzichte van 2010 is het marktaandeel van de regionale omroep gedaald met bijna 2,5 procent marktaandeel. Best beluisterde regionale omroep in 2014 is RTV Noord met een marktaandeel van 26,4 procent. Omroep Flevoland behaalt een marktaandeel van 4,7 procent over 2014. Uit aanvullend onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat de luisteraars van de radiozenders gemiddeld 4 uur per week per dag naar de regionale zenders luisteren; op de dagen dat ze luisteren, doen ze dat gemiddeld 1,5 uur. De luisteraars waarderen hun regionale zender gemiddeld met een 7,3.

Televisiezenders regionale omroep goed bekend

De televisiezenders van de regionale omroepen zijn goed bekend onder de Nederlanders. Volgens onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction kent vrijwel iedereen de regionale tv-kanalen (98%) en de zenders scoren met een gemiddelde van 7,2 een ruime voldoende. Ruim 5 miljoen Nederlanders worden wekelijks bereikt met de regionale tv zenders. Jongeren onder de 30 jaar worden slechter bereikt dan de oudere leeftijdscategorieën.

RTV Noord

Hoofdredacteur Mischa van den Berg van RTV Noord is tevreden: ‘We zien een lichte daling bij TV maar een mooie groei van de online-kanalen. Ons totale bereik onder de Groningers is iets waar we trots op zijn.’

Het complete jaarverslag van de ROOS vind je hier.