Ruud de Wild ontvangt Marconi Oeuvre Award 2015

De vakjury van de Marconi Oeuvre Award 2015 heeft Ruud de Wild verkozen tot winnaar van de prominente Nederlandse radioprijs. De Marconi Oeuvre Award is onderdeel van Het RadioGala van het Jaar van AVROTROS dat plaatsvindt op woensdag 11 november in Theater Amsterdam.

“Dat is toch niet die gevreesde kutprijs, he?”

Tijdens het NPO Radio 1-programma De Nieuws BV werd Ruud de Wild verrast met de Marconi Oeuvre Award. De Wild antwoordde hierop: “Dat is toch niet die gevreesde kutprijs, he?” Om daarna te horen dat de Oeuvre Award door de Marconi jury uitdrukkelijk niet als einde van zijn radiocarrière wordt gezien. De jury hoopt dat het radiowerk van Ruud de Wild nog een flinke staart gaat krijgen. Net zoals de winnaar van vorig jaar, Edwin Evers, ook nog een lange radiotijd werd toegewenst. Daarop was Ruud zeer vereerd. “Hier word ik even stil van.”

“Exceptionele radiomaker”

De 46-jarige Ruud de Wild is volgens de vakjury een exceptionele radiomaker die een geheel eigen stijl heeft ontwikkeld in het Nederlandse radiolandschap. Met zijn show Ruuddewild.nl, die sinds 1999 te horen is geweest op 3FM, Radio 538, Q-Music en sinds 2010 weer op Radio 538, heeft Ruud de standaard-mannetjes-hitradio-formule geheel veranderd. In een ontwapenende vorm, uit duizenden te herkennen, heeft De Wild een eerlijke, persoonlijke, bewust onhandige, vrolijke en muzikale manier gevonden waarin hij uniek is en anders klinkt dan anderen. De veelvoud aan rare liedjes en jingles en de soms chaotische vorm van zijn shows is hooguit schatplichtig aan Ronflonflon avec Jacques Plafond van Wim T. Schippers. Maar De Wild draait graag wél hits en is een stuk toegankelijker en laagdrempeliger. U2 is zijn favoriete band en de luisteraar mag dat weten.

Gestopt bij Radio 538

In april 2015 kreeg Ruud de Wild te horen dat zijn middagshow op Radio 538 moest stoppen. Tegen zijn zin verliet hij de zender voortijdig. Sindsdien houdt Ruud zich voornamelijk bezig met zijn succesvolle schilderwerk. De Marconi Oeuvre Award 2015 is wat de jury betreft dan ook vooral bedoeld om iedereen te laten weten dat de unieke radiomaker een nieuwe plaats verdient op een nationale radiozender.

Marconi Oeuvre Award

Eerdere winnaars van de Marconi Oeuvre Award waren: Tom Mulder (2004), Rob Stenders (2005), Wessel van Diepen (2006), Ferry Maat (2007), Frits Spits (2008), Erik de Zwart (2009), Jeroen van Inkel (2010), Lex Harding (2011), Felix Meurders (2012), Peter van Bruggen (2013) en Edwin Evers (2014).

RadioGala

Tijdens Het RadioGala van het Jaar op woensdag 11 november worden de Marconi Awards, de vier vakjuryprijzen van de Nederlandse radio, uitgereikt. Daarnaast worden de drie radiopublieksprijzen bekend gemaakt: de Gouden RadioRing en de Zilveren RadioSter Man en Vrouw. AVROTROS doet verslag van dit spektakel vanaf 20.00 uur op NPO Radio 2, en via 101TV en avrotros.nl/radioring. Stemmen kan nog via: http://rr2015.avrotros.nl/inloggen.

Tweets

https://twitter.com/NPORadio1Gemist/status/659344632439054336

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.