Shula Rijxman nieuwe voorzitter Nederlandse Publieke Omroep

Shula Rijxman (56) wordt per 1 september 2016 benoemd als nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO. Daarmee volgt zij Henk Hagoort op die na acht jaar vertrekt bij de NPO. Shula Rijxman was de afgelopen vijf jaar bestuurder van de publieke omroep met radio, televisie en marketing in haar portefeuille. Onder haar aansturing is het NPO-merk geïntroduceerd op alle publieke radio- en televisiezenders en is het NPO-fonds voor films en documentaires gelanceerd. Daarnaast maakt ze zich sterk voor jong talent en meer diversiteit bij de publieke omroep.

“Juiste competenties”

Bruno Bruins, voorzitter van de Raad van Toezicht van de Nederlandse Publieke Omroep: ‘Shula Rijxman beschikt over de juiste competenties, heeft uitgebreide ervaring en een sterke toekomstvisie op de media om in de komende veeleisende jaren leiding te geven aan de NPO. Daarnaast vind ik het belangrijk dat er voor het eerst in de geschiedenis van de publieke omroep een vrouwelijk voorzitter is gekozen’. Voordat zij bij de omroep aan de slag ging, was Shula Rijxman CEO van productiemaatschappij IDTV. De nieuwe voorzitter is met een positief advies van de OR en de COR benoemd.

“Eer en voorrecht”

Shula Rijxman: ‘Het is een eer en voorrecht om juist in deze tijd leiding te mogen geven aan de Nederlandse Publieke Omroep. Met omroepen, programmamakers, producenten en de medewerkers van de NPO bouwen we samen aan een sterke en herkenbare publieke omroep die toekomstbestendig is. Met ijzersterke pluriforme content voor een breed publiek. Gemaakt door top-programmamakers die onafhankelijk van commercie en politiek iedere dag weer prachtige programma’s maken.’

NPO-bestuur wordt uitgebreid

De Raad van Toezicht heeft eveneens besloten het bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep uit te breiden van twee naar drie bestuurders. Bruno Bruins: ‘de nieuwe Mediawet en de ambities uit het Concessiebeleidsplan zorgen ervoor dat de werkzaamheden en verantwoordelijkheden voor de publieke omroep aanzienlijk toenemen. Voor een goede uitvoering hiervan is uitbreiding van het bestuur noodzakelijk. Hierbij kiezen we voor een bestuur met een voorzitter en twee bestuurders: een bestuurder met een mediaportefeuille en een bestuurder met een bedrijfsvoeringsportefeuille.’

Vooruitlopend op de benoeming van de twee andere bestuurders is per 1 september een interim-bestuurder aangesteld; Frans van Westen. Hij zal zich de komende maanden met name richten op de bedrijfsvoering van de NPO. Frans van Westen was eerder werkzaam bij de NPO als interim directeur Financiën en bestuurscontroller. De verwachting is dat eind 2016 het NPO-bestuur is samengesteld.

Tweets:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.