SKO: Forse groei aantal huishoudens met Internettoegang via TV

Het aantal huishoudens dat een televisie heeft met Internettoegang is fors toegenomen. In de eerste helft van dit jaar had 42 procent van de huishoudens een toestel met Internettoegang in huis. In de tweede helft van vorig jaar was het aantal huishoudens met een zogenaamde ‘Connected TV’ nog 37 procent.

MSS

Dit blijkt uit de Media Standaard Survey (MSS) die door Kantar TNS wordt uitgevoerd in opdracht van Stichting Kijk Onderzoek (SKO) en de andere organisaties die verantwoordelijk zijn voor de belangrijkste mediabereiksonderzoeken. In de eerste helft van 2017 werden er 2.981 huishoudens en 2.506 individuen van 13 jaar of ouder ondervraagd.

Internet

Internettoegang via de computer blijft met 93% gelijk aan de tweede helft van 2016 maar het aantal huishoudens met directe internettoegang via de televisie (Connected TV) groeide dus fors met 5 procent. In 15% van de huishoudens is een mediacenter of dongle voor op de TV (zoals Apple TV of Google Chromecast) aanwezig.

Digitale televisie

88% van de Nederlandse huishoudens is voorzien van digitale televisie op één of meer toestellen. Dit percentage digitale ontvangst bleef op het niveau van de tweede helft van 2016. De helft van de huishoudens (50%) geeft aan een digitale aansluiting via de kabel te hebben. 18% procent van de huishoudens heeft digitale aansluiting via internet.

Analoge tv daalt

In 11% van de huishoudens is glasvezel te vinden als bron van digitale ontvangst. 6% van de huishoudens ontvangt TV via Digitenne op één van de toestellen en 3% heeft een schotel. Deze percentages zijn vergelijkbaar met die van de tweede helft van vorig jaar. Wel daalde het aantal huishoudens met analoge ontvangst op één of meer TV-toestellen verder van 22% in de tweede helft van 2016 naar 18% in de eerste helft van 2017.

Meer cijfers zijn te vinden via de website van SKO.