Staatssecretaris: Geen extra controle uitgaven omroepen

Er komt geen extra controle op het uitgavepatroon rond de jaarovergang van publieke omroepen aan. Dit schrijft staatssecretaris Dekker naar aanleiding van Kamervragen.

KRO-NCRV

Kamerlid Kees Verhoeven (D66) had vragen gesteld aan de staatssecretaris naar aanleiding grote uitgaven door de KRO-NCRV eind vorig jaar. Deze omroep had voor het einde van het jaar nog bijna één miljoen euro uitgegeven aan onder andere cadeau’s voor de leden.

Verenigingsgeld

Het Commissariaat heeft onderzoek gedaan naar de uitgaven van de omroep maar komt tot de conclusie dat het hier gaat om besteding van verenigingsgeld van de KRO en niet om publieke middelen afkomstig uit de Mediabegroting. Het controleorgaan zit dan ook geen reden om hiertegen op te treden. “Het Commissariaat liet mij weten dat de inkomsten en uitgaven van de beide verenigingen goed inzichtelijk zijn, aan de hand van de afzonderlijke jaarrekeningen.”,aldus Dekker in zijn antwoord.

Verantwoordelijkheid

De staatssecretaris ziet ook geen reden om met de directeur van de KRO om te tafel te gaan zitten over het uitgavenbeleid van de omroep. “Een dergelijk gesprek is niet aan de orde. Overigens is het toezicht op de rechtmatigheid van de bestedingen voorbehouden aan het Commissariaat voor de Media; toezicht op de doelmatigheid valt onder de verantwoordelijkheid van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).”, aldus de staatssecretaris.

Controles

Ook ziet de staatssecretaris om de controles op de uitgaven van de publieke omroepen in het algemeen rond de jaarwisseling te verscherpen. “Bij de toetsing van de financiële verantwoording van de landelijke publieke media-instellingen – waaronder ook de inkomsten en uitgaven van de omroepverenigingen – steunt het Commissariaat voor de Media mede op de controle van de accountant van de media-instelling. Die controle dient te worden uitgevoerd in overeenstemming met het controleprotocol, zoals opgenomen in het Handboek Financiële Verantwoording van de landelijke publieke media-instellingen. Indien uit deze controle bijzondere bevindingen en/of signalen komen, kan dat voor het Commissariaat aanleiding vormen om de inkomsten of uitgaven van de omroepvereniging nader te onderzoeken.”, schrijft Dekker in de antwoorden naar Kamerlid Verhoeven.

Tags voor dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.