Staatssecretaris: Omroepbudget niet meer via leden

publiekeomroepen(update) Het budget van de publieke omroep wordt voortaan niet meer verdeeld op basis van het aantal leden van de omroepen, maar op basis van kwaliteit en originaliteit. Dat is de kern van de plannen van staatssecretaris Dekker voor de publieke omroep.  De leden zijn wel belangrijk voor de erkenning, maar niet meer voor het budget. De eerder voorgenomen fusies van de omroepen gaan door.

“Niet ieder lid telt, iedere kijker telt”
Omroepverenigingen krijgen vanaf 2016 een minimumbedrag. Daarnaast krijgt de raad van bestuur van de NPO meer invloed op wie wel budget krijgt. Dekker wil dat omroepen minder gaan kijken naar het belang van hun leden en meer naar dat van alle 17 miljoen kijkers. ,,Er komt een verschuiving van het idee dat ieder lid telt, naar dat elke kijker telt”, zegt hij. Dat houdt niet in dat de omroepen enkel nog kaskrakers mogen maken. ,,De kwaliteit van programma’s is leidend”, vindt de staatssecretaris. Hoe dat precies uit gaat pakken, wordt de komende tijd nader uitgewerkt.

De brief van de staatssecretaris vind je hier.

NPO eens met schrappen ledencriterium
De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) vindt het een goed idee dat de publieke omroepen niet langer hoeven te wedijveren om de meeste leden . ,,Omroepen gaan in de toekomst een competitie aan op kwaliteit en creativiteit. De mate waarin ze budget krijgen hangt niet langer af van het aantal leden. Dat vind ik een verbetering in de plannen van het kabinet”, zei Henk Hagoort, bestuursvoorzitter van de NPO, donderdag in een reactie op de kabinetsplannen tegenover het persbureau ANP. Hagoort is blij met het uitgangspunt van staatssecretaris Sander Dekker (Media) dat de publieke omroep programma’s moet maken voor alle lagen van de bevolking.