Stichting Brein boekt overwinning op aanbieder IPTV-abonnementen

Stichting Brein heeft bij de Rechtbank in Maastricht een overwinning geboekt in haar strijd tegen aanbieders van IPTV-abonnementen.

IPTV

In Nederland zijn verschillende aanbieders van zogeheten IPTV abonnementen actief. Voor een maandbedrag van rond de tien euro krijgen consumenten toegang tot een bestand met links naar duizenden live streams van TV kanalen, films en series, die legaal slechts tegen betaling per kanaal of per film dan wel serie beschikbaar zijn.

Leaper

Het bedrijf Leaper is volgens Stichting Brein een van de grootste illegale aanbieders op dit gebied. Stichting Brein maakte een rechtszaak aanhangig nadat Leaper weigerde haar illegale handel te staken. Daarin is nu geoordeeld dat Leaper inderdaad inbreuk maakt op auteursrecht en naburige rechten door haar aanbod van links naar rond de 4000 ongeautoriseerd aangeboden TV kanalen en rond de 1000 films en series.

Rechtbank

De Rechtbank in Maastricht oordeelde vorige week dat Leaper Beheer BV de verkoop van links naar ongeautoriseerde streams van TV kanalen, films en series moet staken op verbeurte van een dwangsom van 5.000 euro per dag tot een maximum van 1 miljoen euro.

Daarnaast moet Leaper informatie verschaffen over het contact met haar leveranciers op verbeurte van een dwangsom van 5.000 euro per dag met een maximum van 250.000 euro. Ook moet Leaper de volledige proceskosten van stichting Brein betalen, begroot op 20.703 euro.

Torrentwebsite

Naast de uitspraak over Leaper boekte Stichting Brein nog een overwinning door de torrentwebsite Place2home uit de lucht te halen. Op de website zijn de afgelopen jaren duizenden illegale films, tv-series, muziek, games en e-books ter beschikking gesteld. Place2Home.org is met Stichting BREIN tot een schikking gekomen. Eerder werd op verzoek van de stichting de website The Pirate Bay onbereikbaar gemaakt in Nederland.