“Streekomroep zet lokale identiteit onder druk”

De samenwerking tussen lokale omroepen op de Veluwe zorgt ervoor dat de lokale identiteit onder druk komt te staan. Dit constateert de lokale omroep OmroepN uit Nijkerk na een aantal jaren samenwerking met lokale omroepen uit de regio.

VOC Lokaal

Sinds 2014 werkt OmroepN samen met Radio Barneveld, Veluwe FM en sinds kort ook met Harderwijk FM onder de naam ‘VOC Lokaal’. De samenwerking bestaat op dit moment uit het delen van programma’s, middelen en het verlagen van het kostenniveau.

Lokale identiteit onder druk

Na drie jaar samenwerking constateert OmroepN echter, dat de lokale identiteit onder druk is komen te staan. ” Om die reden is besloten de koers ten aanzien van de lokale programmering te wijzigen.”, aldus de omroep in een persbericht.

Meer aandacht voor eigen regio

Omroep N blijft samenwerken onder VOC Lokaal, maar zal in de programmering meer aandacht gaan besteden aan de eigen regio. Dit betekent dat Omroep N meer eigen programma’s gaat uitzenden die gericht zijn op haar eigen verzorgingsgebied. Met de nieuwe programma’s wordt er een kwaliteitsimpuls gegeven aan de lokale programmering en wordt de lokale identiteit beter gewaarborgd.

Eigen programma’s

Tot nu toe werd er op werkdagen tussen 07:00 en 19:00 uur een centrale programmering uitgezonden die voornamelijk bestond uit muziekprogramma’s. In de nieuwe situatie gaat Omroep N ook overdag weer eigen programma’s uitzenden.

“Dat we voor een andere koers kiezen betekent niet dat er geen draagvlak is voor de vorming van èèn streekomroep. We geloven nog steeds in de samenwerking zoals deze door de OLON/NLPO wordt voorgesteld en we zien veel kansen voor een sterke streekomroep in deze regio.” Aldus Omroep N voorzitter Ari-Jan van de Bunt.

Vorming streekomroep West-Brabant

In West-Brabant is de vorming van een nieuwe streekomroep met zes lokale omroepen stukgelopen. RucphenFM en de Steenbergse SLOS zien de fusie niet zitten en blijven zelfstandig radio en televisie maken. De vier lokale omroepen van Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk en Zundert gaan samen verder. Het achtkoppige bestuur streeft ernaar op 1 juli dit jaar gefuseerd te zijn.