Streekomroepen vragen steun aan Tweede Kamer

Diverse streekomroepen in Nederland hebben een oproep gedaan aan de Tweede Kamer om extra geld beschikbaar te maken voor deze omroepen.

Debat

De noodkreet komt vooruitlopend op het kamerdebat over streekomroepen dat aanstaande donderdag plaatsvindt. Volgens de streekomroepen is de huidige subsidie volstrekt onvoldoende om serieuze journalistiek te bedrijven.

Studio040

Een van de initiatiefnemers van de oproep is Studio040, de streekomroep van Zuidoost Brabant. In de brief aan de Kamerleden geeft Michiel Bosgra, directeur van Studio040, aan teleurgesteld te zijn in minister Slob, die steeds herhaalt dat hij niet verantwoordelijk wil zijn voor de derde laag van de publieke omroep.

“Tot de order roepen”

Bosgra wil dat Kamerleden de minister tot de orde roepen: “Het is dringend noodzakelijk dat u als Kamer erop aanstuurt dat alle lagen van de publieke omroep vallen onder de verantwoordelijkheid van de minister van Media en dat hij de ontwikkeling en continuïteit van streekomroepen ook financieel zal ondersteunen.

Versterken

Lokale omroepen werken aan de versterking van de sector door samen te werken in streekomroepen. Studio040 heeft in de regio Eindhoven veel gesproken over manieren om de lokale journalistiek te versterken. Samenwerking is daarbij cruciaal, zegt Bosgra. “Daarvoor hoef je echt niet te fuseren. In een samenwerkingsverband kun je burgerjournalisten onder begeleiding van professionals in alle dorpen lokaal nieuws laten maken.