Strijd tussen Vivendi en Fininvest om Mediaset gaat door

De strijd tussen de mediabedrijven Vivendi en Berlusconi’s Fininvest om het Italiaanse mediabedrijf Mediaset gaat door.

Aandelen

Inmiddels heeft Vivendi 28,8 % van de aandelen en 29,94 % van de stemrechten in handen van het grote Italiaanse mediabedrijf Mediaset verkregen. Twee weken geleden had Vivendi nog 3% van de aandelen. Fininvest, het investeringsbedrijf van Silvio Berlusconi en zijn familie heeft haar belang inmiddels verhoogd naar 38,3 % met 39,8 % van de stemrechten. Indien Vivendi 0,06 % van de stemrechtaandelen verwerft, kan het een bod uitbrengen op de resterende aandelen en zo proberen heel Mediaset in te lijven.

Echte strijd

Het is een echte strijd geworden waarbij Fininvest en Mediaset de toezichthouder op de Italiaanse aandelenbeurs Consob heeft verzocht een officieel onderzoek te doen naar marktmanipulatie en misbruik met handel met voorkennis. Daarbij stellen de bedrijven dat Vivendi met voorkennis handelde omdat het eerder informatie verkreeg dankzij een door Vivendi niet nageleefde overeenkomst met betrekking tot Mediaset Premium.

Uitleg

Vivendi’s topman Arnaud De Puyfontaine zal uitleg moeten geven voor de Consob. Ook de toezichthouder om de media- en telecommarkt, AGCOM doet onderzoek naar de situatie aangezien Vivendi de grootste aandeelhouder (24,9 %) is van TIM (Telecom Italia), de nationale telecomoperator in Italië.

Overigens kan ook Fininvest een bod doen op de aandelen van Mediaset. Vivendi heeft nog geen plek opgeëist in de Raad van Commissarissen van Mediaset. Vivendi spreekt van het willen hebben van strategische belangen in mediabedrijven in Zuid-Europa.

Vijandig

Mediaset en Fininvest beschouwen de handelingen van Vivendi als uiterst vijandig en een aanval op hun bedrijven. Mediaset heeft overigens de rechter gevraagd dat de aandelen die Vivendi in Mediaset houdt, in bewaring worden gesteld om te voorkomen dat Vivendi die rechten zou uitoefenen, maar wacht nut de rechtmatigheidsonderzoeken van het verkrijgen van die aandelen af.

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi zelve heeft tijdens een boekpresentatie gezegd dat hij zich geen Mediaset kan voorstellen die niet onder leiding staat van de familie Berlusconi. Het risico bestaat dat Vivendi een accoord sluit met andere kleine aandeelhouders van Mediaset en zo de leiding van Mediaset kan vervangen en de controle op zich neemt. Slvio Berlusconi zei dat om het Italiaanse karakter van Mediaset te verdedigen en de leiding over Mediaset te behouden het mogelijk moet zijn 51 % van de aandelen Mediaset te verkrijgen

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.